Pismo rektorja Univerze v Novi Gorici študentkam in študentom

Datum objave: 3. 9. 2021
Novice

Spoštovane študentke in študenti!

V teh dneh končujemo akademsko leto 2020/21, ki je bilo zaradi epidemije COVID-19 vse prej kot običajno. Nove oblike študija so poleg pozitivnih izkušenj prinesle veliko zahtevnih izzivov, za katere je bilo včasih težko najti prave in učinkovite rešitve. Prav vsi pa smo pogrešali osebno druženje ter pridobivanje in izmenjavo znanj v neposredni komunikaciji, čemur smo se morali v veliki meri odpovedati zaradi epidemioloških razlogov.

V prihodnji mesecih pričakujemo pospešeno širjenje virusa. Na vas se obračamo z željo, da s skupnimi močni novo akademsko leto začnemo kar najbolj varno, s čim manjšim tveganjem, da nam študij in delo na Univerzi ne prekine nov val epidemije. Univerza v Novi Gorici bo storila vse, da bo študij potekal v varnih razmerah in nemoteno, vendar pri tem potrebujemo tudi vašo pomoč. Z odgovornim ravnanjem, z upoštevanjem zaščitnih ukrepov in predvsem s cepljenjem bomo skupaj pripomogli k omejitvi širjenja okužb in omogočili, da bo študij potekal v akademski sredini in v stiku z vašimi sošolci, asistenti in profesorji.

Epidemijo lahko zaustavimo le skupaj, zato vas prosimo in pozivamo, da se v čim večji meri udeležite cepljenja, v kolikor tega še niste storili. To je najboljši ukrep za zmanjšanje kroženja virusa v populaciji in za upočasnitev nastanka novih virusnih različic. Alternativa cepljenju so zapiranje javnega življenja ter omejitve gibanja, česar pa si res več ne želimo. Znanost nam je dala močno orodje v boju z virusom, ki ga moramo izkoristiti v dobro nas samih in ljudi okoli nas. Na ta način boste kot bodoči strokovnjaki pomagali tudi pri razširjanju zaupanja v znanost, ki ga v teh časih še kako potrebujemo.

Zavedamo se, da se mnogim izmed vas porajajo številna vprašanja in dvomi v zvezi s cepljenjem. Za pojasnila se obrnite na svoje osebne zdravnike in strokovnjake na UNG, ki vam bodo najbolje odgovorili na ta vprašanja. Za informacije glede organizacije cepljenja se lahko kadarkoli obrnete tudi na našo Študentsko pisarno.
Želimo vam uspešen zaključek tekočega akademskega leta in verjamemo, da bomo skupaj zmogli prihodnje akademsko leto izpeljati na način, kot si ga vsi želimo in zaslužimo.

Vipava, 2. 9. 2021

Prof. dr. Danilo Zavrtanik, rektor

Priponke