Svečana otvoritev 25. akademskega leta

Datum objave: 18. 10. 2019
Novice

Osrednja akademija ob otvoritvi 25. akademskega leta Univerze v Novi Gorici je potekala v četrtek, 17. oktobra, v dvorcu Lanthieri v Vipavi.

Letošnji nagrajenci in vodstvo Univerze v Novi Gorici. Foto: Ana Kete
Letošnji nagrajenci in vodstvo Univerze v Novi Gorici. Foto: Ana Kete

Ob tej priložnosti je občinstvo nagovoril prof. dr. Danilo Zavrtanik, rektor Univerze v Novi Gorici, in zbrane spomnil “na začetek Univerze v Novi Gorici, ki sega v leto 1995, ko smo začeli skromno, a odločeni, da ustvarimo Univerzo, ki bo drugačna, vrhunska, raziskovalna, študentom prijazna in mednarodno odprta. Država in lokalne skupnosti, z redkimi izjemami, nemalokrat niso razumele institucije, ki mora biti avtonomna, neodvisna in hkrati odgovorna. Kljub vsemu in z izjemno vztrajnostjo in predanostjo vseh zaposlenih in sodelujočih se je Univerza v Novi Gorici razvila v prvovrstno univerzitetno ustanovo, ki je v svetu znana predvsem po svoji znanstveni odličnosti in mednarodni vpetosti.”

V 25. akademskem letu Univerze v Novi Gorici se pedagoška dejavnost izvaja v okviru petih fakultet, akademije umetnosti in visoke strokovne šole. Študij je do danes na Univerzi v Novi Gorici zaključilo 233 doktorjev znanosti, 396 magistrov in 895 diplomantov. Raziskovalna dejavnost poteka v šestih centrih in štirih laboratorijih, ki so opremljeni z vrhunsko raziskovalno opremo. Vključeni smo v manjše in večje mednarodne projekte ter sodelujemo z ustanovami z najvišjim ugledom. Število tujih študentov iz leta v leto narašča in v letošnjem akademskem letu tuji študenti predstavljajo kar 54% študentske populacije. Prihajajo iz 48 različnih držav tako iz Evrope kot tudi iz drugih celin.

“Uspehe akademskih ustanov ustvarijo znanstveniki, umetniki, profesorji, asistenti, študenti in drugo univerzitetno osebje. Na Univerzi v Novi Gorici smo imeli to srečo, da smo uspeli privabiti najboljše posameznike, ki na naši Univerzi ustvarjajo in so ji predani tudi v časih, ki niso ravno naklonjeni novostim. Naše raziskovalke in raziskovalci dosegajo izjemne znanstvene rezultate, ki nas uvrščajo v sam vrh raziskovalnih univerz v Evropi. Tako smo se v študiji Evropske komisije po parametrih znanstvene odličnosti znašli povsem na vrhu v družbi elitnih univerz kot sta ETH Zurich in École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) ter University of Oxford in University of Cambridge. Tudi na mednarodni lestvici Round University Ranking smo še izboljšali svoj položaj iz lanskega leta. Uvrščeni smo na izjemno visoko 140. mesto na svetu ter prvo mesto v Sloveniji, na področju tehniških ved pa na zavidljivo 71. mesto” je v svojem nagovoru poudaril prof. dr. Zavrtanik.

Na Univerzi v Novi Gorici študijske programe nenehno nadgrajujemo in dopolnjujemo. Z letošnjim študijskim letom uvajamo magistrski in doktorski študij na področju materialov ter magistrski študij na področju vinogradništva in vinarstva. Prav tako smo v postopku preoblikovanja Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo v Fakulteto za vinogradništvo in vinarstvo. V prihodnje pripravljamo tudi novosti na področju internacionalizacije študija. V sodelovanju s tujimi univerzami načrtujemo uvedbo dvojnih diplom, ki omogočajo študij na dveh institucijah.

“V 25. akademskem letu nas čakajo novi izzivi. Ohranjanje zastavljene vizije nikoli ni bilo lahko in tudi v prihodnje ne bo. Izogibati se bomo morali pastem, ki bi nas zapeljale na pot všečnosti in kopiranja zastarelih konceptov visokega šolstva. Tudi zato bo Univerza v Novi Gorici morala sprožiti proces pomlajevanja, ki bo prinesel svežino in nove ideje na področju znanosti, umetnosti, novih konceptov študija in vodenja univerze. V novo akademsko leto stopamo z optimizmom, prepričani v svoje poslanstvo, zavezani k mednarodnim univerzitetnim normam ter z odgovornim odnosom do naših študentov in do družbe nasploh. Prepričani smo, da smo odlični in da skupaj zmoremo še več,” je svoj nagovor zaključil rektor Univerze v Novi Gorici.

Na svečani akademiji je prof. dr. Danilo Zavrtanik, rektor Univerze v Novi Gorici, podelil naziv častni doktor Univerze v Novi Gorici svetovno priznanemu strokovnjaku s področja molekularnih spektoskopskih metod in biomedicine prof. Giacintu Scolesu, za izjemne znanstvene in strokovne dosežke na področju časovno odvisne spektroskopije in ved o življenju. Zaslužni profesor Univerze v Novi Gorici je postal mednarodni strokovnajkov na področju ohranjanja ekonomike kulture, umetnosti in dediščine, prof. dr. Xavier Greffe. Naziv je prejel za pomemben prispevek k mednarodnemu ugledu in razvoju Univerze v Novi Gorici ter za vzorno opravljanje pedagoškega in mentorskega dela. Za izjemen prispevek k razvoju znanstvene odličnosti Univerze v Novi Gorici na področju molekularne in celične biologije pa je naziv častni član Univerze v Novi Gorici prejel mednarodni strokovnjakov na področju biologije in onkogeneze virusov HPV, prof. dr. Lawrence Banks.

Nagradili smo tudi devet študentk in študentov. Priznanje alumnus primus je prejela diplomanta, ki je diplomirala kot prvi iz svoje generacije vpisanih študentov, in sicer Josipa Škrapić, priznanje alumnus optimus pa diplomanti, ki so med diplomanti v posameznem študijskem letu dosegli najvišjo povprečno oceno študija, in sicer Andrea Torroni, Gaja Tomsič, Zala Zbičajnik, Nik Obid, Nika Kravos, Ana Cukjati, Nada Ihanec in Josipa Škrapić.

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!

Andreja Leban, Stiki z javnostmi

Priponke

Svečana otvoritev novega akademskega leta v dvorcu Lanthieri v Vipavi. Foto: Ana Kete
Prof. dr. Danilo Zavrtanik, rektor Univerze v Novi Gorici. Foto: Ana Kete
Častni doktor Univerze v Novi Gorici – doctor honoris causa – prof. Giacinto Scoles. Foto: Ana Kete
Zaslužni profesor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Xavier Greffe. Foto: Ana Kete
Častni član Univerze v Novi Gorici prof. dr. Lawrence Banks. Foto: Ana Kete