Svečana otvoritev 23. akademskega leta

Datum objave: 13. 10. 2017
Novice

Osrednja akademija ob otvoritvi 23. akademskega leta Univerze v Novi Gorici je potekala v četrtek, 12. oktobra, v dvorcu Lanthieri v Vipavi.

Letošnji nagrajenci in vodstvo Univerze v Novi Gorici. Foto: Miha Godec
Letošnji nagrajenci in vodstvo Univerze v Novi Gorici. Foto: Miha Godec

Ob tej priložnosti je občinstvo nagovoril prof. dr. Danilo Zavrtanik, rektor Univerze v Novi Gorici, in zbrane spomnil “na začetek delovanja in življenja naše Univerze, ko nas je spremljajo nerazumevanje naše vizije in želje po “biti drugačen”. Država in lokalne skupnosti, z redkimi izjemami, nemalokrat niso razumele institucije, ki mora biti avtonomna, neodvisna in hkrati odgovorna. Kljub vsemu in z izjemno vztrajnostjo in predanostjo vseh zaposlenih in sodelujočih se je Univerza v Novi Gorici razvila v prvovrstno univerzitetno ustanovo.”

Danes se pedagoška dejavnost Univerze izvaja v okviru petih fakultet, ene visoke strokovne šole ter Akademije umetnosti. Študij je do danes na Univerzi v Novi Gorici zaključilo 199 doktorjev znanosti, 342 magistrov in 821 diplomantov. Raziskovalna dejavnost poteka v šestih centrih in štirih laboratorijih, ki so opremljeni z vrhunsko raziskovalno opremo. Vključeni smo v manjše in večje mednarodne projekte, sodelujemo z ustanovami z najvišjim ugledom. Tuji študentje predstavljajo kar 45 % študentske populacije in prihajajo iz 44 držav, tako iz Evrope kot z drugih celin.

“Leto 2017 si bomo zagotovo zapomnili po dokončni preselitvi dela dejavnosti Univerze v Novi Gorici v dvorec Lanthieri v Vipavi. S tem so se zaključile dolge sanje in dolg proces obnove dvorca Lanthieri, ki je zaživel v novi luči in dodatnem sijaju. Univerza v Novi Gorici je dobila krasne prostore na reprezentativni in edinstveni lokaciji, mesto Vipava pa akademsko dejavnost,” je v svojem nagovoru poudaril prof. dr. Zavrtanik.

V letošnjem letu smo posebej ponosni tudi na rezultate mednarodne lestvice RUR (ang. Round University Ranking), ki ocenjuje in razvršča najboljše svetovne univerze. Univerza v Novi Gorici se je uvrstila na izjemno visoko 186. mesto, med samo elito svetovnih univerz. S tem je še izboljšala lanski rezultat, ko je bila uvrščena na 203. mesto. Prav tako je odličnost Univerze v Novi Gorici prepoznala tudi Evropska unija, saj so rezultati pri globalnem mednarodnem primerjanju univerz U-Multirank 2017 pokazali, da naša Univerza dosega nadpovprečne rezultate. Posebej je prepoznana odličnost na področju raziskav, mednarodne usmerjenosti in regionalne vpetosti. Primerjava rezultatov Univerze v Novi Gorici z ocenami »U-Multiranking 2017« ostalih univerz v širši regiji izven meja Slovenije pokaže, da je Univerza v Novi Gorici najboljša univerza po večini kazalcev ocenjevanja. Prekaša ne samo vse ostale slovenske univerze, ampak tudi starejše in večje univerze v naši soseščini.

“V novo akademsko leto vstopamo z optimizmom, neomajni v svojem poslanstvu, zavezani k mednarodnim univerzitetnim normam ter z odgovornim odnosom do naših študentov in do družbe nasploh. Prepričani smo, da smo preprosto najboljši in da skupaj zmoremo še več,” je svoj nagovor zaključil rektor Univerze v Novi Gorici.

Ob tej priložnosti se je prof. dr. Danilo Zavrtanik v imenu celotne Univerze v Novi Gorici zahvalil županu Občine Vipava, mag. Ivanu Princesu, občinskim svetnikom ter občankam in občanom Vipave za modro odločitev in topel sprejem.

Na svečani akademiji je prof. dr. Danilo Zavrtanik, rektor Univerze v Novi Gorici, podelil priznanje častni doktorat Univerze v Novi Gorici svetovno znanemu srčnemu kirurgu slovenskega rodu prof. dr. Igorju D. Gregoriču. Zaslužni profesor je postal prvi predstojnik Univerze v Novi Gorici, prof. dr. Boštjan Žekš. Priznanje častni član je prejel prof. dr. Paolo Samorí iz Strasbourga za izjemen prispevek k razvoju znanstvene odličnosti Univerze v Novi Gorici na področju organske elektronike, zlata plaketa je bila podeljena mag. Mitju Jermolu za pomemben prispevek k razvoju materialnih možnosti Univerze v Novi Gorici, naziv bronasti donator pa Fedorju Tomažiču.

Nagradili smo tudi deset študentk in študentov. Priznanje alumnus primus sta prejela diplomanta, ki sta diplomirala kot prva iz svoje generacije vpisanih študentov, in sicer Gašper Čefarin in Manca Koren, priznanje alumnus optimus pa diplomanti, ki so med diplomanti v posameznem študijskem letu dosegli najvišjo povprečno oceno študija, in sicer Maja Tišma, Ikram Muhammad, Jacopo Segato, Ana Cukjati, Jani Rijavec, Tina Šuligoj, Aleš Bogovič in Natalia Mikhaylina.

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!

Andreja Leban, Stiki z javnostmi

Priponke

Svečana otvoritev novega akademskega leta v dvorcu Lanthieri v Vipavi. Foto: Miha Godec
Prof. dr. Danilo Zavrtanik, rektor Univerze v Novi Gorici. Foto: Miha Godec
Zaslužni profesor Univerze v Novi Gorici – professor emeritus – prof. dr. Boštjan Žekš. Foto: Miha Godec
Častni član Univerze v Novi Gorici prof. dr. Paolo Samorí. Foto: Miha Godec
Zlata plaketa Univerze v Novi Gorici mag. Mitja Jermol. Foto: Miha Godec
Bronasti donator Fundacije Univerze v Novi Gorici Fedor Tomažič. Foto: Miha Godec
Svečana otvoritev novega akademskega leta v dvorcu Lanthieri v Vipavi. Foto: Miha Godec
Častni doktor Univerze v Novi Gorici – doctor honoris causa – prof. dr. Igor D. Gregorič.