Predsednik republike vročil “Jabolko navdiha” sodelavcu Univerze v Novi Gorici prof. dr. Kozmi Ahačiču

Datum objave: 8. 6. 2017
Novice

Ob današnjem državnem prazniku dnevu Primoža Trubarja je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor v Predsedniški palači vročil »Jabolko navdiha« prof. dr. Kozmi Ahačiču za domiselno ustvarjanje in uveljavljanje novih pristopov v slovenski slovnici in književnosti.

Foto: Daniel Novakovič/STA
Foto: Daniel Novakovič/STA

Prof. dr. Kozma Ahačič je namestnik predstojnika Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU ter izredni profesor za jezikoslovje na Fakulteti za humanistiko Univerze v Novi Gorici.

Utemeljitev:

Dr. Kozma Ahačič spada med vodilne slovenske jezikoslovce.

Pred kratkim sta izšli dve njegovi slovnici, namenjeni šolarjem. Po slovnici dr. Jožeta Toporišiča, ki je izšla pred 41 leti in je bila namenjena predvsem akademskemu svetu, sta Ahačičevi slovnici prvi, ki sta ciljno napisani za osnovnošolce in dijake. Slovnica z naslovom »Kratkoslovnica«, v kateri so na razumljiv in privlačen način predstavljena slovnična pravila, je namenjena mlajšim šolarjem. Druga, naslov ima »Slovnica na kvadrat«, pa je namenjena srednješolcem in vsebuje tudi različne komentarje in zanimivosti. Avtor v obeh obravnava tudi najsodobnejše spremembe v knjižnem in pogovornemu jeziku ter opozarja na nove besede in njihove zgodovinske razlage.

»Skrajni čas je, da prestopimo v 21. stoletje in sprejmemo, da bo slovnic več, ker bodo pisane za različne uporabnike,« je prepričan dr. Ahačič. Prav njegovi slovnici pa bosta nedvomno dobrodošel pripomoček tudi za vse tiste, ki želijo okrepiti svojo jezikovno samozavest.

Dr. Ahačič je v svojih delih na novo osvetlil številna področja slovenskega jezika in kulture ter zanje prejel več strokovnih nagrad, tudi Trubarjevo nagrado za izjemne zasluge pri ohranjanju slovenske pisne dediščine. Povedno je, da sta njegovi slovnici velik odziv doživeli tudi v splošni javnosti, ki je dr. Ahačiča na drugem programu nacionalnega radia izbrala za ime meseca, enako kot mu je leto prej tako izrekla priznanje za spletni jezikovni portal Fran, katerega idejni oče in urednik je.

Portal Fran združuje kar 31 slovarjev in slovenističnih jezikovnih virov ter je s 37.500 ogledi dnevno med najbolj branimi slovenskimi spletnimi stranmi. Slovenija s slovarskim portalom Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU postaja vzor tudi številnim jezikoslovcem v drugih evropskih državah.

Pisanja slovnic se je dr. Ahačič lotil na lastno pobudo, vodili so ga visoko zastavljeni strokovni cilji, ljubezen, pa tudi skrb za trdno zasidranost slovenščine v prepišnem svetu prihodnosti. »Mladi naj začutijo, da je jezik nekaj njihovega, nekaj živega, da imajo slovenščino dostopno tudi na pametnih telefonih,« pove. Navdušenje ob izidu obeh slovnic je obet novega navdiha za ustvarjalno moč tako slovenščine kot pogumnih slovenskih jezičnežev. Za ta obet smo dr. Ahačiču vsi iskreno hvaležni.

Iskrene čestitke!

Andreja Leban, Stiki z javnostmi