Predavanje v okviru Znanstvenega večera

Datum objave: 12. 5. 2016
Dogodki

Univerza v Novi Gorici vabi na predavanje, ki ga bo imel prof. dr. Peter Fajfar (Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, Univerza v Ljubljani), z naslovom "Ali so naši gradbeni objekti potresno odporni?". Predavanje bo v potekalo v četrtek, 19. maja 2016, ob 19. uri v dvorcu Lanthieri v Vipavi.

Sledil bo razgovor s predavateljem, ki ga bo moderiral prof. dr. Gvido Bratina, prorektor za raziskave in umetnost Univerze v Novi Gorici.

Močni potresi se pojavljajo redko, imajo pa lahko katastrofalne posledice. Pred njimi se lahko zaščitimo samo z gradnjo potresno odpornih objektov. V predavanju prikažemo in komentiramo posledice nekaterih potresov, kjer se je pokazal velik vpliv potresno odporne gradnje. Navedemo osnovne principe projektiranja objektov na potresnih območjih. Komentiramo podatke, ki so potrebni za potresne analize konstrukcij, in negotovosti, povezane s podatki. Omenimo domače raziskave na področju praktično uporabnih metod analize. Pokažemo tudi možnosti za eksperimente v vrhunskih laboratorijih po svetu. Nazadnje prikažemo razvoj predpisov in potresno odporne gradnje v Sloveniji ter zaključimo z oceno potresne odpornosti naših stavb in inženirskih objektov.

Priponke

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si