Nagrada za animirani magistrski film Sandre Jovanovske

Datum objave: 19. 12. 2019
Novice

V avstrijskem Beljaku se je 15. decembra zaključil mednarodni filmski festival K3.

Foto: Soma - animation
Foto: Soma - animation

V sekciji kratkih filmov je zmagal slovenski animirani film Soma v režiji Sandre Jovanovske.

Film je magistrski diplomski film študentke Sandre Jovanovske in ga je producirala Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici, koproducenti filma pa so Kinoatelje, Famul Video Lab in Mnogougao.

Zgodba se odvija v recikliranem vesolju in se vrti okoli dveh bitij. Nagačevalec in mesar. Mesar zasvoji nagačevalca s svojo drogo, ki jo ponuja kot domnevno zdravilo za nagačevalčevo bolezen. Nagačevalec postane narkoman in mesarju v zameno za drogo preda svojo največjo ljubezen. Ko se zave napake, se vrne po to, kar mu pripada, toda pot pred njim je enosmerna.

Scenarij za film sta napisala režiserka Sandra Jovanovska in Ivan Antić, glasove v filmu pa so posodili: Ivan Antić (mesar), Samo Bihar (nagačevalec), Filip Bihar (nagačevalec) in Sandra Jovanovska (lutka).

Žirija v sestavi Lea Cok (igralka), Lorenzo del Porto (italijanski filmski kritik) in Robert Schabus (koroški filmski ustvarjalec) je v obrazložitvi zapisala: »S pogumnim in inovativnim, a vendarle s pristopom stare šole pri pripovedovanju, je film pravi vizualni praznik, ki je sposoben izraziti svojevrsten pogled na težke teme kot sta odvisnost od drog in potrošništva. Kombinacija temnega humorja in motečih slik, posnetih z izjemno stopnjo obrtništva, ki spominja na dela mojstrov animacije za odrasle, kot je Jan Svankmeyer ali brata Quay. Zato nagrada žirije festivala K3 za najboljši kratki film pripada Somi.«

Film je bil premierno prikazan v tekmovalnem programu študijskih filmov na 22. Festivalu slovenskega filma, kjer je dobil nagrado Ostrenje pogleda.

Od premiere septembra 2019 je bil sprejet že na več kot 30 festivalov v Sloveniji in po svetu.

Iskrene čestitke!

Andreja Leban , Stiki z javnostmi

Foto: K3 Film Festival