Nagrada mira za Nedo Rusjan Bric

Datum objave: 8. 10. 2019
Novice

Včeraj so v Cankarjevem domu, v sklopu večera slovenskih samospevov, posvečenega pisateljici Luizi Pesjakovi, podelili nagrado mira.

Nagrada mira za  Nedo Rusjan Bric

Letošnja nagrajenka je igralka, režiserka in pisateljica Neda Rusjan Bric, ki z Akademijo umetnosti Univerze v Novi Gorici že od samega začetka sodeluje kot predavateljica za scenaristiko in delo z igralci.

Nagrado mira Ženski odbor Slovenskega centra PEN podeljuje za izjemne dosežke na področju literarne ustvarjalnosti in celostne osebnostne drže.

Kot je zapisano v utemeljitvi nagrade, Rusjan Briceva s svojim poglobljenim in hkrati priljudnim (so)avtorskim delom iz zgodovine tihotapi pomembne, (v splošni slovenski zavesti manj poznane ali pozabljene) primorske osebnosti in družbene pojave v slovensko dediščino in tako prek gledaliških in filmskih del postavlja žive opomnike in spomenike državnega pomena.

O nagrajenki je diplomantka in študentka druge stopnje Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici Maja Orel pisala tudi v svoji diplomski nalogi Dokumentarnost v avtorski poetiki Nede Rusjan Bric. Maja Orel je skupaj z doktorandom Univerze v Novi Gorici dr. Rokom Andresom in predavateljico prof. dr. Katjo Mihurko Poniž Nedo Rusjan Bric tudi predlagala za nagrado.

Iskrene čestitke!

Andreja Leban, Stiki z javnostmi