Škrabčevi dnevi 11

Datum objave: 18. 11. 2019
Novice

Fakulteta za humanistiko Univerze v Novi Gorici in Raziskovalna postaja Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Novi Gorici sta v petek, 15. novembra 2019, priredili jezikoslovno znanstveno konferenco Škrabčevi dnevi 11.

Škrabčevi dnevi 11

Nova Gorica je prek Kostanjevice znana tudi kot mesto Stanislava Škrabca, enega najpomembnejših slovenskih jezikoslovcev. Čeprav je od Škrabčeve smrti minilo že več kot sto let, ostaja Nova Gorica tudi danes jezikoslovno mesto. Ob drugih priložnostnih jezikoslovnih konferencah, delavnicah in predavanjih nadaljujejo tradicijo jezikoslovnih dogodkov v Novi Gorici tudi Škrabčevi dnevi, ki jih je leta 1994 začel akademik prof. dr. Jože Toporišič, od leta 2011 pa jih prirejata Fakulteta za humanistiko Univerze v Novi Gorici in Raziskovalna postaja ZRC SAZU v Novi Gorici.

Škrabčevi dnevi 11 so privabili jezikoslovce z različnih slovenskih in tujih ustanov. Zbrane je uvodoma pozdravil dr. Franc Marušič, redni profesor na Fakulteti za humanistiko in raziskovalec v Centru za kognitivne znanosti jezika na Univerzi v Novi Gorici. V nadaljevanju je bilo ob živahni razpravi predstavljenih 16 jezikoslovnih prispevkov s področij dialektologije, etimologije, normativistike, morfologije, glasoslovja in usvajanja jezika. Po konferenci bo, kot je pri Škrabčevih dnevih že ustaljeno, pri Založbi Univerze v Novi Gorici izšel tudi zbornik s predstavljenimi prispevki.

Andreja Leban, Stiki z javnostmi