Sodelavci Univerze v Novi Gorici med prejemniki najvišjih državnih nagrad in priznanj s področja znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti

Datum objave: 2. 12. 2020
Novice

Zoisova nagrada - prof. dr. Andrej Filipčič, prof. dr. Samo Stanič in prof. dr. Marko Zavrtanik

Od leve proti desni: prof. dr. Andrej Filipčič, prof. dr. Samo Stanič in prof. dr. Marko Zavrtanik. Foto: Nebojša Tejić, STA
Od leve proti desni: prof. dr. Andrej Filipčič, prof. dr. Samo Stanič in prof. dr. Marko Zavrtanik. Foto: Nebojša Tejić, STA

Zaradi pandemije Covid-19 je letošnja podelitev nagrad za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti potekala v obliki dokumentarnega filma: Vrhunci slovenske znanosti v luči nagrajencev za izjemne dosežke 2020, ki je bil 1. decembra 2020 predvajan na drugem programu Televizije Slovenija.

Med letošnjimi prejemniki nagrad in priznanj so tudi prof. dr. Andrej Filipčič, prof. dr. Samo Stanič in prof. dr. Marko Zavrtanik, raziskovalci in predavatelji na Univerzi v Novi Gorici in raziskovalci na Institutu »Jožef Stefan«, ki so prejeli Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke pri raziskavah kozmičnih delcev ekstremnih energij.

Obrazložitev nagrade:
Prof. dr. Andrej Filipčič, prof. dr. Samo Stanič in prof. dr. Marko Zavrtanik so raziskovalci in predavatelji na Univerzi v Novi Gorici in na Institutu »Jožef Stefan«. V okviru kolaboracije Pierre Auger se ukvarjajo z astrofiziko osnovnih delcev in raziskujejo izvore kozmičnih delcev najvišjih energij, razvoj pljuskov, ki jih ti delci povzročajo v atmosferi, razvijajo detektorje za merjenje optičnih lastnosti atmosfere in v sodelovanju z drugimi astrofizikalnimi eksperimenti skupno opazujejo pojave, kot je na primer zlitje nevtronskih zvezd. Ustanovili so Center za raziskave atmosfere na Univerzi v Novi Gorici in vzgojili novo generacijo raziskovalcev na področju astrofizike in daljinskega zaznavanja atmosfere.

Poleg nagrade naših sodelavcev so bile podeljene še naslednje nagrade in priznanja:

  • Zoisovi nagradi za življenjsko delo. Prejemnika: prof. dr. Tamara Lah Turnšek in prof. dr. Radovan Stanislav Pejovnik.
  • Zoisove nagrade za vrhunske dosežke. Prejemniki: prof. dr. Barbara Malič, prof. dr. Gregor Anderluh in izr. prof. dr. Kozma Ahačič.
  • Zoisovo priznanje za pomembne dosežke. Prejemniki: prof. dr. Katarina Čufar, prof. dr. Boris Kryštufek, izr. prof. dr. Lara Lusa, prof. dr. Samo Kralj in prof. dr. Miha Škerlavaj.
  • Puhova nagrade za življenjsko delo. Prejemnik: prof. dr. Janez Trontelj.
  • Puhova nagrade za vrhunske dosežke. Prejemnik: dr. Janko Petrovčič.
  • Puhovo priznanje. Prejemnik: prof. dr. Darko Goričanec.
  • Priznanje Ambasador znanosti Republike Slovenije. Prejemnik prof. dr. Boštjan Kobe.

Iskrene čestitke vsem nagrajencem!

Posnetek dokumentarnega filma: Vrhunci slovenske znanosti v luči nagrajencev za izjemne dosežke 2020

Andreja Leban, Stiki z javnostmi

Prof. dr. Andrej Filipčič. Foto: Nebojša Tejić, STA
Prof. dr. Samo Stanič. Foto: Nebojša Tejić, STA
Prof. dr. Marko Zavrtanik. Foto: Nebojša Tejić, STA