Laboratorij za raziskave materialov sodeloval pri razvoju zalogovnika vodika

Datum objave: 25. 11. 2021
Novice

Pred vhodom v Salonit Anhovo, d. d. so včeraj odprli prvo vodikovo polnilnico za osebna in tovorna vozila.

Vodikova polnilnica (Salonit Anhovo).
Vodikova polnilnica (Salonit Anhovo).

Zalogovnik vodika za polnilnico je bil skonstruiran na osnovi koncepta, ki so ga razvili sodelavci Laboratorija za raziskave materialov Univerze v Novi Gorici v sodelovanju s slovenskimi podjetji (ECubes, d. o. o., H2Genium, d. o. o., Sitel, d. o. o., CPPE, d. o. o. in Etra, d. o. o). “V njem ne hranimo vodika, kar je zaradi visokih pritiskov lahko potencialno nevarno, pač pa ga lahko tvorimo takrat, ko pride do potrošnje," je pojasnil vodja Laboratorija za raziskave materialov in dekan Fakultete za znanosti o okolju prof. dr. Matjaž Valant. Verjame, da bo takšen način uporabe vodika veliko varnejši in družbeno sprejemljiv.

Polnilnica bo uporabna tako za polnjenje vozil kot tudi za proizvodnjo električne energije, saj lahko tak zalogovnik priklopijo na gorivne celice in tako pretvarjajo vodik v električno energijo. "Naredili smo zalogovnik za to polnilnico, kot tudi močnostni del, ki vsebuje gorivne celice, in potem to integriramo skupaj," je še pojasnil prof. dr. Valant.

Za Salonit Anhovo vodikova polnilnica pomeni prvi korak na poti k ogljično nevtralnemu transportu za cement, je izpostavil član uprave Salonita dr. Tomaž Vuk. "Transport v našem delu sicer ni največji vir toplogrednih plinov, je pa tukaj tehnologija bolj razvita," je dodal.

Iz medijev:

Andreja Leban, Stiki z javnostmi

Vodikova polnilnica (Salonit Anhovo).