NASA vključila kampanjo Univerze v Novi Gorici v svoj sistem spremljanja aerosolov in vetra nad Atlantikom

Datum objave: 10. 2. 2022
Novice

Ekstremni pilot Matevž Lenarčič in vodja Centra za raziskave atmosfere na Univerzi v Novi Gorici dr. Griša Močnik sta v okviru merilne kampanje Evropske vesoljske agencije (ESA) na Zelenortskih otokih septembra 2021 uspešno opravila 11 raziskovalnih poletov.

Foto: Griša Močnik
Foto: Griša Močnik

Ameriška vesoljska agencija (NASA) in Jet Propulsion Laboratory sta vključila naše polete v svoj sistem spremljanja aerosolov in vetra nad Atlantikom (https://cpex-aw.jpl.nasa.gov/).

S pridobljenimi podatki bo med drugim omogočeno poglobljeno razumevanje dogajanja v atmosferi in kalibracijo lidarja ALADIN na satelitu Aeolus.

Mednarodni projekt JATAC (Joint Aeolus Tropical Atlantic Campaign) je potekal septembra na Zelenortskih otokih in otoku Saint Croix na Karibih. V projektu so sodelovale Ameriška vesoljska agencija (NASA), francoski Nacionalni center za znanstvene raziskave (CNRS), nemško Središče za zračne in vesoljske polete (DLR), grški Nacionalni observatorij v Atenah (NOA) in slovenska Univerza v Novi Gorici. Del ekipe sta bili tudi podjetji Aerovizija, d. o. o. in Haze Instruments, d. o. o..

Kontakt

Andreja Leban, Stiki z javnostmi
T: 05 62 05 827
E: andreja.leban@ung.si