Univerza v Novi Gorici in Univerza Združenih arabskih emiratov začeli pogovore o sodelovanju na področju biotehnologije in astrofizike

Datum objave: 31. 3. 2022
Novice

Prorektor za trajnostni razvoj in tehnologije na Univerzi v Novi Gorici prof. dr. Matjaž Valant se je včeraj skupaj z županom Mestne občine Nova Gorica dr. Klemnom Miklavičem v Dubaju sestal s prorektorjem Univerze Združenih arabskih emiratov prof. dr. Ahmedom Ali Muradom. Prisotni so se dogovorili o tesnejšem sodelovanju obeh univerz.

Univerza v Novi Gorici in Univerza Združenih arabskih emiratov začeli pogovore o sodelovanju na področju biotehnologije in astrofizike

»Univerza v Novi Gorici je v primerjavi z Univerzo Združenih arabskih emiratov mlada in majhna univerza, zato je njihova pripravljenost za skupno delo in raziskovanje resnično priznanje za vse nas, ki se na Goriškem trudimo za razvoj regije. Naša osredotočenost na razvoj in raziskovanje zelenih tehnologij je bila odločilna za začetek pogovorov, saj v arabskem svetu trajnost zaradi omenjenosti nekaterih naravnih virov, resnično pridobiva na pomembnosti«, je ob koncu obiska poudaril prorektor prof. dr. Valant. Dodal je, da jih je »zlasti impresioniral načrt vzpostavitve Centra zelenih tehnologij in pripadajočih univerzitetnih aktivnosti, ki jih Univerza vzpostavlja skupaj z Mestno občino Nova Gorica«.

Vpleteni so se dogovorili o nadaljnjih skupnih raziskovalnih projektih in o sodelovanju pri vzpostavljanju raziskovalnih kapacitet na obeh univerzah. Univerzo Združenih arabskih emiratov med drugim zanima nadaljnje sodelovanje na področju biotehnologije in astrofizike. Obeta se tudi sporazum o dolgoročnem sodelovanju in financiranju raziskovalnih projektov, kar je izjemna priložnost za Univerzo v Novi Gorici, saj je Univerza Združenih arabskih emiratov ena izmed najprestižnejših univerz v regiji.

»Arabski svet ponuja številne priložnosti ne le v poslovnem svetu, temveč tudi na področju izmenjave strokovnih znanj. Ker sem živel in delal na Bližnjem vzhodu vem, da so Arabci trdi pogajalci, ki jih prepriča le znanje in trdo delo, zato toliko bolj čestitam Univerzi v Novi Gorici za ta izjemen začetek sodelovanja«, je ob tem povedal župan Mestne občine Nova Gorica dr. Klemen Miklavič.

Prorektor in župan sta bila sicer del širše goriške delegacije, ki se je te dni mudila v Združenih arabskih emiratih na Svetovni razstavi EXPO v Dubaju.

Andreja Leban, Stiki z javnostmi