Odprtje Galerije Univerze v Novi Gorici

Datum objave: 24. 5. 2019
Galerija

Danes smo v prostorih Univerze v Novi Gorici v dvorcu Lanthieri v Vipavi odprli Galerijo Univerze v Novi Gorici.

Od leve proti desni: Mojca Zlokarnik (slikarka, avtorica razstave), prof. Rene Rusjan (programski svet Galerije UNG), Jani Bavčer (programski svet Galerije UNG) in prof. dr. Danilo Zavrtanik (rektor Univerze v Novi Gorici).
Od leve proti desni: Mojca Zlokarnik (slikarka, avtorica razstave), prof. Rene Rusjan (programski svet Galerije UNG), Jani Bavčer (programski svet Galerije UNG) in prof. dr. Danilo Zavrtanik (rektor Univerze v Novi Gorici).

Kot je povedal rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Danilo Zavrtanik na Univerzi posvečamo posebno pozornost tudi umetniškemu delu in odprtje Galerije UNG je tesno povezano z ustanovitvijo Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici. “Akademija mora poleg pedagoškega dela imeti tudi ta drugi, umetniški del, ki ga predstavlja širši javnosti. Ideja je stara približno toliko kot je stara Akademija, vendar je trajalo nekaj časa da smo to postavili in ustanovili programski svet, ki se ukvarja z izbiro razstavljalcev,” je ob otvoritvi povedal prof. dr. Zavrtanik.

Programski svet, ki ga sestavljajo prof. Rene Rusjan z Univerze v Novi Gorici ter Jani Bavčer in Lucijan Bratuš, popolnoma samostojno določa program Galerije, izbira primerne razstavljalce in skrbi za dolgoročno vizijo delovanja Galerije. “V Galeriji bo na ogled vsaj osem razstav letno, saj si želimo, da je Galerija živa,” je še povedal prof. dr. Zavrtanik.

Kot prva je v novi galeriji na ogled svoja dela postavila slikarka Mojca Zlokarnik, slikarka, ki ljubi barvo. Kot sama pravi obožuje barvo. Uči se jo razumeti. Išče provokativne kombinacije. Ob otvoritvi je dejala, da je zelo počaščena, da ima priložnost otvoriti Galerijo UNG prav z njeno razstavo. “Zelo sem vesela tega povabila. Zdi se mi dragoceno prepletanje znanosti in umetnosti, ker mislim, da je kreativnost v obeh panogah izjemno pomembna. Predstavljam se s slikami in objekti, ki tudi temeljijo na barvi. Moje slikarstvo se pravzaprav ukvarja z barvo,” je povedala Zlokarnikova.

Mojca Zlokarnik je bila rojena v Ljubljani. Zaključila je dodiplomski in podiplomski študij slikarstva in grafike na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, se izpopolnjevala v Pragi, New Yorku, Bolgariji, Nemčiji, Parizu in številnih manj formalnih potovanjih. Od leta 2001 je odgovorna urednica revije Likovne besede, od leta 2009 pa sourednica zbirke Ljubljana osebno, alternativni vodič. Živi in dela v Ljubljani, kot samostojna ustvarjalka na področju kulture. Je tudi izredna profesorica likovne teorije na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici.

Razstava slik Mojce Zlokarnik bo odprta do 12. julija, od ponedeljka do petka med 9. in 16. uro.

Andreja Leban, Stiki z javnostmi

Odprtje Galerije Univerze v Novi Gorici.
Dela slikarke Mojca Zlokarnik.