V SPOMIN - IN MEMORIAM - PROF. DR. WILLIAM E. EICHINGER

Datum objave: 3. 2. 2023
Novice

PROF. DR. WILLIAM E. EICHINGER (1954 – 2023)

V SPOMIN - IN MEMORIAM - PROF. DR. WILLIAM E. EICHINGER

V 68. letu starosti nas je zapustil prof. dr. William E. Eichinger, strokovnjak s področja daljinskega zaznavanja atmosferskih lastnosti in častni član Univerze v Novi Gorici.

Prof. dr. Eichinger je diplomiral iz fizike na United States Military Academy, West Point leta 1976, magistriral prav tako iz fizike na Air Force Institute of Technology leta 1985 in doktoriral iz atmosferskih znanosti in hidrologije na University of California, Davis leta 1995. Po vojaški karieri je bil od 1991-1996 raziskovalec v Los Alamos National Laboratory, od 1997 do upokojitve leta 2019 pa profesor na oddelku za Civil and Environmental Engineering, University of Iowa, ZDA. Kot soavtor knjige Elastic Lidar: Theory, Practice, and Analysis Methods je bil svetovno priznan strokovnjak na področju lidarske tehnologije, daljinskega zaznavanja atmosfere in raziskav fizikalnih procesov v prizemni mejni plasti.

Z Univerzo v Novi Gorici je sodeloval od leta 2004 dalje. Bistveno je prispeval k uspešnemu razvoju in mednarodni prepoznavnosti Centra za raziskave atmosfere, še posebej pri razvoju naših lidarskih sistemov ter s skupnimi raziskavami atmosferskih struktur. Napredni Ramanski in polarizacijski lidar, pri razvoju in izgradnji katerega nas je usmerjal, je eno izmed najpomembnejših raziskovalnih orodij centra. Poleg razvojnega dela je za naš lidar priskrbel tudi poseben teleskop za povratno sipano svetlobo, ki ga je Univerzi v Novi Gorici podaril njegov laboratorij na Univerzi v Iowi.

Leta 2017 je profesor Eichinger v okviru Fulbrightovega programa akademskih izmenjav pol leta preživel v Ajdovščini in se v celoti posvetil raziskavam v okviru Centra za raziskave atmosfere. Še posebej je bil dejaven pri proučevanju periodičnih atmosferskih struktur, ki pod določenimi vremenskimi pogoji spremljajo pojav burje. Na podlagi skupnih raziskav smo prvič v Sloveniji karakterizirali pojav Kelvin - Helmholzovih valov v atmosferi. Vedno je bil pripravljen pomagati našim študentom, tako neformalno, v laboratoriju, kot tudi formalno v okviru komisij za zagovor pri doktorskih in magistrskih delih ter predavanj v okviru predmetov doktorskih študijskih programih Fizika in Okolje.

Billa bomo ohranili v trajnem spominu.

Prof. dr. Samo Stanič v imenu sodelavk in sodelavcev in Billovih bivših študentov na Univerzi v Novi Gorici.