Diplomantka Poslovno-tehniške fakultete prejemnica nagrade za najboljše diplomsko delo na področju tehnologije vodenja

Datum objave: 28. 4. 2023
Novice

Tehnološka mreža Tehnologija vodenja procesov (TVP) je tudi letos že deseto leto zapored podelila nagradi za najboljše magistrsko delo ter najboljše diplomsko delo na področju tehnologije vodenja.

Prof. dr. Juš Kocijan (levo) in Nejra Ajanović (desno).
Prof. dr. Juš Kocijan (levo) in Nejra Ajanović (desno).

Nagrado za diplomsko delo je prejela Nejra Ajanović, diplomantka Poslovno-tehniške fakultete. Diplomsko delo z naslovom Primerjava ročnega in avtomatskega spremljanja podatkov proizvodnega procesa na primeru proizvodne linije alternatorjev je pripravila pod mentorstvom prof. dr. Juša Kocijana.

S podeljevanjem nagrad Tehnološka mreža TVP vzpodbuja kvalitetno delo in odličnost mladih, ki začenjajo s svojim raziskovalnim in strokovnim delom.

Obrazložitev nagrade:

V diplomskem delu je opisano preverjanje kakovosti delovanja proizvodnje in kakovosti izdelkov na proizvodni liniji montaže alternatorjev. Za alternator so določene vrednosti meritev in parametrov, ki jih je treba zagotoviti za izdelavo kakovostnega izdelka. V delu je diplomantka preverila, če avtomatsko spremljanje podatkov oziroma statistični nadzor procesa ustrezno zamenja ročno spremljanje podatkov ter tiste človeške operacije, ki so v vsakem proizvodnem procesu neizogibne. Avtomatski način je opisan z metodologijo in z delovanjem programske podpore. Ročni način preverjanja podatkov pa je opisan z izvajanjem večnivojskih presoj procesa. Na proizvodni liniji montaže sta obe metodi aktualni in se izvajata hkrati, njuni rezultati pa se uporabljajo za različne namene in se med seboj dopolnjujejo. V delu je ugotovljena kakovost, sledljivost in uporabnost podatkov glede na njihov način zbiranja. Zaključek študije je izveden na podlagi teoretične in praktične primerjave metod, končnih poročil in statistik.

Iskrene čestitke!