Magistrantka Akademije umetnosti Urška Djukić snema celovečerni prvenec v Čedadu

Datum objave: 22. 6. 2023
Novice

20. junija se je začelo snemanje celovečernega prvenca alumne Akademije umetnosti Urške Djukić, večkrat nagrajene filmske umetnice.

Jara Sofija Ostan in Mina Švajger. Foto: Arhiv SPOK Films
Jara Sofija Ostan in Mina Švajger. Foto: Arhiv SPOK Films

Prva klapa celovečernega igranega filma z delovnim naslovom Little Trouble Girls je padla v furlanskem mestu Čedad. "Hvaležna sem, da lahko ustvarjam filme in da lahko skozi umetniško refleksijo predvsem sebe in sveta okoli sebe pri gledalcih spodbudim vprašanja, kritičnost ter empatijo in čutenje lastne biti," je ob začetku snemanja dejala Urška Djukić.

Evropska filmska akademija (EFA) je lani razglasila Urškin kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje (2021) za najboljši evropski kratki film. Letos je Babičino seksualno življenje prejelo cezarja, nagrado francoske filmske akademije. Gre za enega največjih uspehov slovenske ustvarjalnosti. Prejšnji teden je Urška Djukić za opus v zadnjih dveh letih dobila še Župančičevo nagrado Mestne občine Ljubljana.

Little Trouble Girls nadaljuje pomembno temo, ki jo je Urška razvila v Babičinem seksualnem življenju, torej vpliv družbenih vzorcev in pravil, ki se skozi generacije prenašajo na dekleta in njihovo dojemanje lastnega telesa.

Zgodba filma govori o sramežljivi in občutljivi najstnici Luciji, ki v času odraščanja krmari med pričakovanji okolja in odkrivanjem lastne seksualnosti. Gre za napet, a tudi humoren film o odraščanju, ki išče odgovor na vprašanje, čigavo telo je moje telo.

-> VEČ

Vir: Slovenski filmski center, javna agencija RS