Univerza v Novi Gorici gostila veleposlanika Republike Poljske

Datum objave: 2. 8. 2023
Novice

Danes je Univerzo v Novi Gorici v dvorcu Lanthieri v Vipavi obiskal veleposlanik Republike Poljske Nj. eksc. dr. Krzysztof Olendzki s svojo soprogo.

Nj. eksc. dr. Krzysztof Olendzki (levo) in prof. dr. Boštjan Golob (desno).
Nj. eksc. dr. Krzysztof Olendzki (levo) in prof. dr. Boštjan Golob (desno).

Veleposlanik se je v uvodnih pogovorih z rektorjem Univerze v Novi Gorici, prof. dr. Boštjanom Golobom, seznanil z delovanjem pedagoške in raziskovalne dejavnosti Univerze v Novi Gorici ter sodelovanji, ki jih ima Univerza s poljskimi univerzami in instituti.

Med srečanjem, ki sta se ga udeležili tudi prof. dr. Andreja Gomboc iz Centra za astrofiziko in kozmologijo in prof. dr. Dorota Korte iz Laboratorija za vede o okolju in življenju, pa je beseda tekla tudi o poljskem znanstveniku in astronomu Nikolaju Koperniku. Na Poljskem je namreč letošnje leto, v spomin na obletnico njegovega rojstva, razglašeno za Kopernikovo leto. V času obiska je veleposlanik obiskal tudi Center za raziskave vina.

Obe strani si bosta prizadevali, da bi sodelovanje med poljskimi akademskimi in raziskovalnimi institucijami in Univerzo v Novi Gorici v prihodnosti še okrepili. Na pobudo veleposlanika se bo tudi Univerza v Novi Gorici z veseljem pridružila praznovanju Kopernikovega leta z neaterimi dogodki in izobraževanji. Veleposlanik in rektor sta izmenjala tudi nekaj idej, ki bi lahko prispevale k povezavi znanosti in umetnosti v letu 2025, ko bo Nova Gorica Evropska prestolnica kulture.