V SPOMIN - IN MEMORIAM - PROF. DR. SATYA N. ATLURI

Datum objave: 18. 8. 2023
Novice

PROF. DR. SATYA N. ATLURI (1945 - 2023)

Foto: Texas Tech University
Foto: Texas Tech University

V avgustu 2023 nas je zapustil profesor Satya Atluri, častni doktor Univerze v Novi Gorici. Bil je izjemen učitelj, znanstvenik in inženir na področjih letalstva, strojništva in računalniških znanostih.

Dobro se spominjam, kako je ob številnih priložnostih citiral iz indijskih Upanišad: moder človek gleda v vesolje in ne meni, da je veliko preveliko in majhno premajhno, saj ve, da v dimenzijah ni meja. Na ta način je razumel meje znanosti in svoje dosežke uveljavil v celotnem spektru od nano do mega meril.

Za svoje delo je prejel več deset prestižnih mednarodnih nagrad. Uvršča se med sto najbolj citiranih osebnosti s področja tehnike. Zaradi svojih raziskovalnih dosežkov ter povezovalnih dejavnosti, tako s stališča znanosti kot tudi kultur, je njegovo delo svetovno znano in priznano. Profesor Atluri je bil član sedmih znanstvenih akademij; ZDA, Indija, Evropa, Ukrajina, Koreja, Tretji svet s sedežem v Trstu ter najstarejše znanstvene akademije modernega sveta v Atenah.

Z Univerzo v Novi Gorici je aktivno sodeloval od začetka stoletja. Leta 2009 je z nami organiziral vidni mednarodni simpozij o brezmrežnih metodah v Tehniškem muzeju Bistra. UNG in slovensko industrijo je nato še večkrat obiskal. Spominjamo se ga po številnih strokovnih nasvetih, povezanih s strateškim razvojem računalniške mehanike, skupnih publikacijah in po spremljanju dela naših doktorskih študentov s področja razvoja novih numeričnih metod.

Našega cenjenega častnega doktorja bomo ohranili v trajnem spominu.

Profesor Božidar Šarler