Naj osebnost založništva je prof. dr. Barbara Pregelj

Datum objave: 15. 9. 2023
Novice

Kongres založnikov je za "naj osebnost založništva" izbral prof. dr. Barbaro Pregelj, doktorica literarnih ved, raziskovalko, prevajalko, urednico in pridruženo profesorico na Fakulteti za humanistiko Univerze v Novi Gorici.

Foto: Matija Brumen
Foto: Matija Brumen

Kot so zapisali v obrazložitvi priznanja, se prof. dr. Barbara Pregelj v svojem raziskovalno-teoretičnem delu ukvarja predvsem z različnimi vidiki recepcije španske literature v slovenski književnosti, s prevodnimi vprašanji, literarno interpretacijo in mladinsko književnostjo. Vse to se je prezrcalilo tudi v njeno založniško delo ter se razširilo na nova področja delovanja. Njen prispevek k spodbujanju bralne kulture in literarnega zavedanja v družbi je neprecenljiv.

Prof. dr. Barbara Pregelj je v slovensko založništvo stopila leta 2012, "ko je postala gonilna sila ter idejni vodja založbe Malinc".

V okviru založbe Malinc je razvila založniški program, ki skrbi za bralce in bralke z disleksijo, s svojim knjižnim programom na slovenskem bralnem zemljevidu utira nove poti, povezane z manjšinskimi literaturami, kot so baskovska, katalonska in galicijska, v zadnjih letih pa veliko časa namenja tudi preboju slovenskih avtorjev in avtoric na tuje trge, so med drugim zapisali v obrazložitvi in opozorili tudi na njeno prevajalsko delo iz španskega v slovenski in iz slovenskega v španski jezik, ki obsega več kot 80 knjižnih naslovov v slovenščini in ducat prevodov slovenskih avtorjev v španščini.

Iskrene čestitke!