Doktor znanosti Univerze v Novi Gorici prejemnik nagrade za najboljše zaključno študijsko delo s področja trajnostne kemije

Datum objave: 19. 9. 2023
Novice

Na konferenci Slovenski kemijski dnevi 2023 sta Slovensko kemijsko društvo in družba AquafilSLO razglasila nagrajence drugega razpisa za najboljša zaključna študijska dela s področja trajnostne kemije.

Foto: Romel Lapay
Foto: Romel Lapay

Nagrado za najboljše doktorsko delo in hkrati nagrado za največji potencial prenosa v gospodarstvo je komisija dodelila dr. Gian Claudiu Paolu Faussoneju z Univerze v Novi Gorici za delo Termokemijska pretvorba morskih odpadkov v gorivo in kemikalije, ki ga je pripravil pod mentorstvom doc. dr. Miha Grilca.

Dr. Faussone se je v svoji raziskavi ukvarjal s problemom morskih odpadkov in njihovo pretvorbo v uporabne produkte. Onesnaževanje morij je svetovni okoljski problem. Za te odpadke je značilno, da so zelo umazani, pomešani in delno razpadli, zato njihovo sortiranje ni mogoče. Pretvorbo tovrstnih odpadkov je izvedel z uporabo postopkov pirolize (termična razgradnja brez prisotnosti kisika) in destilacije. Produkt pretvorbe je bil plinsko olje za plovila in lahka nafta, ki predstavlja vir za proizvodnjo nove plastike druge generacije (polietilen, polipropilen).

Iskrene čestitke!

Vir: Slovensko kemijsko društvo