Odprtje razstave Kamil Arčon in njegov "Nihalopis"

Datum objave: 26. 10. 2023
Novice

Danes je v prostorih Univerze v Novi Gorici v Ajdovščini potekalo odprtje razstave "Kamil Arčon in njegov Nihalopis".

Kamil Arčon v družbi študentov Fakultete za naravoslovje.
Kamil Arčon v družbi študentov Fakultete za naravoslovje.

Kamil Arčon je izumil in skonstruiral enostavno mehansko napravo "Nihalopis", s katerim je v grafični obliki razkril lepoto in simetrijo zelo kompleksnega gibanja sklopljenega nihala vpetega v štirih točkah, ne da bi poznal matematične in fizikalne zakonitosti, ki določajo njegovo gibanje.

"V vrtu smo imeli latnik za trte. Izpod latnika se je sejalo razno zelenjavo. Da se ne bi teptalo zelenjave, sem si naredil gugalnico, katero sem obesil na dva prečna kola tako, da sem med dvema gugalnicama naslonil 4-meterski ploh. Tako sem stopil na ploh, da ne bi teptal zelenjave, ko sem obrezoval trte," nam Kamil razloži, kako je prišel do ideje za izdelavo Nihalopisa.

"Ko sem stopil iz ploha se je ploh enakomerno premikal sem in tja. To enakomerno usklajeno gibanje mi je ostalo v spominu, tako da sem ob upokojitvi v devetdesetih letih začel razmišljati, kako bi se dalo napraviti zapis gibanja".

Na ta način je nastal Nihalopis. Z njim je Kamil kartiral različne načine nihanja tega sklopljenega nihala. Tako nastale krivulje je Kamil zbral v skripti z naslovom "En zamah - ena črta - ena risba". Iz krivulj je sestavil več umetniških slik, s katerimi je nastopal na več različnih razstavah. Lahko bi rekli, da je življenska zgodba Kamila tesno prepletena s krivuljami in matematiko, ki jo je spoznal z natančnim opazovanjem narave.

Odprtje razstave je potekalo na Kamilov 96. rojstni dan. Gospodu Arčonu je ob tem jubileju čestital tudi rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Boštjan Golob in izpostavil medsebojno povezanost znanosti in umetnosti: "Na Univerzi v Novi Gorici imamo kar nekaj skupnih uspešnih projektov med našo Akdemijo umetnosti in drugimi bolj znanstveno usmerjenimi organizacijskimi enotami. Ta razstava je eden izmed lepih primerov kjer se stikata znanost in umetnost in to v stičišču, ki je kompleksno in težko opisljivo. Bodisi samo z umetnostjo, bodisi samo z znanostjo."

Razstava bo na ogled do 15. decembra 2023. Ogledi so možni od ponedeljka do petka med 9. in 17. uro. Po predhodnem dogovoru so ogledi možni tudi ob drugih urah.

Kontakt za oglede:
Dr. Egon Pavlica
E: egon.pavlica@ung.si
T: 05 365 35 13

Organizator razstave: Fakulteta za naravoslovje Univerze v Novi Gorici

Andreja Leban, Stiki z javnostmi