Laboratorij za raziskave materialov Univerze v Novi Gorici partner evropskega projekta ERA-MIN3

Datum objave: 8. 11. 2023
Novice

Skupina raziskovalcev iz Laboratorija za raziskave materialov Univerze v Novi Gorici, ki jih vodi doc. dr. Blaž Belec, je partner evropskega projekta GENIUS - Greener permanent magnets without or with less critical raw materials.

Evropski projekt, ki ga koordinira dr. Petra Jenuš iz Odseka za nanostrukturne materiale Instituta »Jožef Stefan«, je na mednarodnem razpisu »ERA-MIN3: Transnational Call 2023 Raw Materials for the Sustainable Development and the Circular Economy« prejel drugo najboljšo oceno izmed 45 prijav s celega sveta.

Poleg vodilnega partnerja Instituta »Jožef Stefan«, v projektu sodelujejo še 3 raziskovalne institucije in sicer: Univerza v Novi Gorici, Inštitut za keramiko in steklo iz Madrida (Španija) in Univerza v Uppsali (Švedska) ter podjetje Kolektor.

Projekt je usmerjen k okoljsko izboljšanim tehnologijam in hkrati povečanju recikliranja trajnih magnetov ter uvedbe magnetov brez redkih zemelj. Brez trajnih magnetov si namreč ne moremo predstavljati delovanja električnih motorjev oz. generatorjev vetrnih turbin. S tem bodo raziskave v okviru projekta GENIUS pomembno prispevale k strategijam zelenega prehoda.

Iskrene čestitke!

Na fotografiji je magnetni profil motorja s feritnimi magneti: gostota magnetnega pretoka (označeno z barvami) in magnetne silnice za eno izmed prejšnjih zasnov motorja s feritnimi magneti. Simulacija je bila narejena na Univerzi v Uppsali, Švedska, ki je partnerica v projektu GENIUS.