Fakulteta za naravoslovje v Noči Raziskovalcev 2021

Evropska noč raziskovalcev 2021 (ENR2021):  ZnAnosT za vsE (ZATE)

Virtualna znanstvena malica @ Fakulteta za Naravoslovje

Se Burja ustavi za kosilo?

Lokacija: Na spletu, platforma Zoom
Čas dogodka: 09:00. Isti dogodek se bo ponovil ob 13:00
Predavanje v angleškem jeziku

Burja je pojav, ki nastane na zavetrni strani gorskih verig, kjer zaradi toka hladnega zraka čez oviro nastanejo močni pobočni vetrovi. Povezan je s prisotnostjo toplih zračnih mas v nižinah jugozahodne Slovenije in stabilnih hladnih zračnih mas nad osrednjo Slovenijo, ki se ob gorski pregradi prelivajo v dolino. Razgiban relief jugozahodne Slovenije, ki se v manj kot 30 kilometrih od morske obale dvigne do Kraške planote, pade v Vipavsko dolino in se nato spet dvigne v planoto Trnovskega gozda, omogoča razvoj burje v Vipavski dolini. Poglavitna značilnost burje so močni sunki. V Vipavski dolini izvajamo meritve vetra s visoko ločljivostjo, ki so ključne za raziskave pojava burje. Dogajanje v troposferi ob pojavu burje redno opazujemo tudi z uporabo lidarja, ki zazna vertikalne atmosferske structure, ter s pomočjo numeričnih simulacij.

Raziskovalka: Marija Bervida, Center za raziskave atmosfere

Grafenski sendvič

Lokacija: Na spletu, platforma Zoom
Čas dogodka: 09:50. Isti dogodek se bo ponovi ob 13:30

Kako izdelati grafenske sendviče: recepti za pripravo prožnih elektronskih elementov in superprevodnih materialov z  moduliranjem elektronskih značilnosti grafena.

Raziskovalka: Erika Tomsič, Laboratorij-za-fiziko-organskih-snovi

gASTRONOMSKA izkušnja: Energični zajtrk na Nizu teleskopov Čerenkov

Lokacija: Na spletu, platforma Zoom
Čas dogodka: 10:40. Isti dogodek se bo ponovi ob 14:00
Predavanje v angleškem jeziku

Opazovalci zvezd že dolgo uporabljajo različne razgledne točke, s katerih občudujejo čudeže naše galaksije in širše, si prizadevajo odkriti svoje skrivnosti in razširiti naše razumevanje vesolja. Niz teleskopov Čerenkov (angl. Cherenkov Telescope Array, CTA) bo k temu tud v prihodnje veliko pripomogel z razkrivanjem povsem novega in vznemirljivega pogleda na razburkano nebo, in prinašal revolucionarna spoznanja o agresivnem, visokoenergijskem vesolju. Visoko nad oblaki, na vrhu skalnatih vrhov otoka La Palma, in umeščen v dolino velikega, pustega prostranstva čilske puščave Atakama, se postavljajo temelji največjemu in najnaprednejšemu zemeljskemu observatoriju za zaznavanje žarkov gama. Vstopimo na krov in se odpravimo na pot, da bomo razumeli nekatere najbolj nestanovitne in skrivnostne pojave, ki jih poznamo, ali pa morda z uporabo CTA celo spoznali nove.

Raziskovalec: Saptashwa Bhattacharyya, Center za astrofiziko in kozmologijo

Koliko plastike jeste?

Lokacija: Na spletu, platforma Zoom
Čas dogodka: 11:30. Isti dogodek se bo ponovi ob 14:30
Predavanje v angleškem jeziku

Mikroplastika (MP) so drobni delci plastike, običajno velikosti od 1 nm do 5 mm, ki so rezultat komercialnih izdelkov ali nastanejo zaradi razgradnje večjih kosov plastike, kot so plastični odpadki, tkanine ali zaradi obrabe pnevmatik. MP najdemo skoraj povsod v okolju in danes onesnažujejo cel planet od snega, zemlje, zraka in najglobljih delov oceana. Znano je tudi, da MP ljudje v telo vnašajo tako da jo vdihujejo in uživajo s hrano in vodo. Trenutno nimamo trdnih dokazov, da MP ogroža ljudi, splošno znano pa je, da se MP v okolju kopiči kot dolgotrajno onesnaževalo. MP je novo nastajajoče raziskovalno področje, saj obstaja mnogo vrzeli v znanju o različnih vidikih MP. Na predavanju bomo spoznali vire in vrste mikroplastike ter različne metodologije vzorčenja slednje. Pogovorili se bomo tudi o zaskrbljenosti javnosti zaradi vse večje pojavnosti MP, o razgradnji običajnih in biološko razgradljivih polimerov ter o analitičnih metodah za merjenje razgradnje. Obravnaval bom tudi oceno pojavnosti MP v čistilni napravi v Sloveniji in načine njenega odstranjevanja.

Raziskovalec: Vaibhav Budhiraja, Projekt Limnoplast