Arun Ravindran

Za Univerzo v Novi Gorici in za možnost doktorskega študija tukaj sem izvedel, ko sem se po končanem magistrskem študiju v Indiji pravzaprav prijavljal na doktorski študij na neko drugo univerzo. Za Univerzo v Novi Gorici pred tem še nisem slišal, toda ko sem na začetku decembra 2019, še pred začetkom pandemije Covida+19, prišel na to univerzo, mi je bilo vzdušje tukaj takoj všeč. Univerza je majhna, vendar ima visoke standarde na področju raziskovalnega dela in zelo dobro opremljene laboratorije. Mednarodno raziskovalno osebje je zelo izkušeno in sodeluje z večino najpomembnejših raziskovalnih ustanov širom Evrope. Menim, da je majhnost univerze pravzaprav njena največja prednost, saj ti da več prostora za udejanjanje svojih načrtov in možnost izražanja svojega mnenja. Kot mladi raziskovalec sem zaposlen v Laboratoriju za kvantno optiko in v mojem primeru je velika prednost dejstvo, da se laboratorij nahaja v bližini večjega sinhrotrona – Sinhrotrona Elettra v Trstu v Italiji. Slednjega sem v okviru svojega raziskovalnega dela obiskal velikokrat in možnost sodelovanja s tako pomembno raziskovalno ustanovo, ne da bi se moral soočati z gnečo, ki je po navadi prisotna na takšnih krajih, predstavlja ogromno prednost.
Univerza je tujim študentom zelo prijazna in osebje vam vedno priskoči na pomoč. Tudi sam sem bil deležen veliko pomoči pri urejanju prijave na doktorski študij in urejanju postopka za pridobivanje vizuma. Že ob prihodu sem bil prijetno presenečen, saj te tukaj vsi obravnavajo kot sodelavca in pravzaprav ni razlike med tem, ali si doktorski študent ali član raziskovalnega osebja.
Če prihajaš iz deleže kot je Indija, tukajšnje vzdušje občutiš kot prijetno spremembo. Slovenija je mirna in prekrasna dežela z raznolikimi danostmi kot so gorovja, morske obale, nižine, posejane s polji ter doline, z enega konca Slovenije do drugea pa potrebuješ le tri ure. Slovenija se pravzaprav nahaja na prehodu med between Zahodno Evropo in Balkanom, zato je potovanje v obe smeri prikladno. Večina ljudi tukaj govori angleško in tujcem vedno priskoči na pomoč. Sama lokacija, v bližini Italije, pa vam omogoča, da obiščete tudi prekrasna italijanska mesta kot so Benetke, ki so le dve uri vožnje od tu.
Menim, da sem imel res srečo, da sem dobil priložnost dela na tej univerzi, v mednarodni skupini raziskovalcev in v odličnih laboratorijih, in življenja v mirni in prelepi deželi. In kot tukaj pravijo, “občutiš Slovenijo” že kaj kmalu po prihodu sem.

Arun Ravindran, Indija, študent doktorskega študijskega programa Fizika, Fakulteta za podiplomski študij, Univerza v Novi Gorici in mladi raziskovalec v Laboratoriju za kvantno optiko, Univerza v Novi Gorici