Haisheng Hu

“Slovenijo sem izbral, ker obožujem poezijo. Že kot otrok sem prebiral pesmi Franceta Prešerna, ki so zelo lepe in optimistične narave. Upal sem, da bom nekoč imel priložnost potovati po Sloveniji, spoznati deželo, ki jo je omenjeni pesnik tako neizmerno ljubil, podoživljati avtorjeve občutke in začutiti duh romanticizma v njegovi poeziji.

Odločil sem se, da bom študiral na Univerzi v Novi Gorici – na mladi, raznoliki in mednarodno usmerjeni univerzi, poznani po majhnih študijskih skupinah, ki nam, študentom, omogočajo neposredne stike s profesorji in s tem možnost za neposredno izmenjavo idej.

Študij kulturne dediščine je v Evropi, še posebej v Italiji, zelo priljubljen, vendar se študijski proces na italijanskih univerzah izvaja v italijanščini, kar mednarodnim študentom predstavlja veliko oviro. Po drugi strani pa na Univerzi v Novi Gorici, ki kot edina univerza v Sloveniji nudi študij s področja kulturne dediščine, lahko izberemo tudi mednarodni skupni študijski program z Univerzo IUAV iz Benetk. Tako imamo priložnost poslušati tudi številne predavatelje iz Italije, Francije in Združenega kraljestva in pridobiti še širše znanje. Mednarodnost se lahko izraža tudi v izboru mentorjev zaključnih del, mentorja moje doktorske teze sta, na primer, dva – prof. dr. Saša Dobričič in prof. dr. Xavier Greffe z Univerze Paris 1 Sorbonne University iz Francije.

Trenutno se povsod po svetu veliko razpravlja o trajnostnem razvoju in čeprav področje kulturne dediščine ni tako priljubljeno kot sta področji podjetništva in financ, igra pomembno vlogo pri promociji trajnostnega razvoja države in celega sveta, spomina in zgodovine nekega mesta, kar pripomore k razvoju gospodarstva.

Upam, da bodo v prihodnje na voljo tudi štipendije za mednarodne študente, še posebej v obliki podpore s strani ustanov kot je kitajski Državni sklad za mednarodne študente. Štipendije bi študentom pomagale tudi pri uresničevanju lastnih raziskovalnih ambicij.”

Haisheng Hu, Kitajska, diplomant skupnega študijskega programa za izpopolnjevanje (Second-level Master) Ekonomika in tehnike konservatorstva arhitekturne in krajinske dediščine in študent doktorskega študijskega programa Študij kulturne dediščine, Fakulteta za podiplomski študij, Univerza v Novi Gorici