Natalia Shtompel

Pozdravljeni! Dober dan!

Sem Natalia Shtompel iz Ukrajine.
Zahvaljujoč se projektu INFINITY, ki se izvaja v okviru mendarodnega programa “Erasmus Mundus” študiram na doktorskem programu “Ekonomika in tehnike konservatorstva arhitekturne in krajinske dediščine” na Univerzi v Novi Gorici, Slovenija.

Zelo sem srečna, da sem prišla na študij sem, saj je Nova Gorica zelo lepo mesto z bogato zgodovino (čezmejno urbano območje z italijanskim mestom Gorica/Gorizia). Obožujem okolje, v katerem študiramo. Vsi na univerzi so nas lepo sprejeli in se zelo trudijo, da se tuji študenti tu počutimo kot doma.

Moje rojstno mesto v Ukrajini, Harkov, je velemesto z milijonom in pol prebivalcev in zgodovinskim mestnim središčem, v katerem je bila večina stavb zgrajenih v “eklekticizmu” in“Art Nouveau” stilu (stilih, v katerih so se gradila mesta v času habsburškega imperija). Da bi ohranili zgodovinske značilnosti mesta, bi se morali vključiti v zanimive projekte in zagotoviti finančna sredstva.

Moj študijski program “Ekonomika in tehnike konservatorstva arhitekturne in krajinske dediščine” je zelo zanimiv in dinamičen. Predavatelji so odlični in prihajajo z različnih univerz in držav.

Študij tu mi je dal nov vpogled v področje kulturne dediščine: kako razmišljati o kulturni dediščini ne le v smislu ohranjanja in zaščite le-te, ampak tudi v smislu ekonomske vrednosti dobrin ter političnih in ekonomskih prizadevanj za promocijo dediščine.

Hvala za to čudovito izkušnjo!


Natalia Shtompel, Ukrajina, diplomantka doktorskega študijskega programa Ekonomika in tehnike konservatorstva arhitekturne in krajinske dediščine (zdaj Študiji kulturne dediščine), Fakulteta za podiplomski študij, Univerza v Novi Gorici