Zipporah Rini Benher

Vedela sem, da si želim študirati v tujini in ponudila se mi je priložnost doktorskega študija fizike na Fakulteti z podiplomski študij Univerze v Novi Gorici, kjer bi pod mentorstvom prof. dr. Sandre Gardonio delovala tudi kot mlada raziskovalka pod okriljem Agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS).
Neizmerna lepota Slovenije in zasneženi vrhovi njenih gora so me ob mojem prihodu v trenutku prevzeli. Poleg tega večina ljudi v Sloveniji govori angleško, kat tujcu občutno olajša bivanje tukaj. Kot osebo, ki rada potuje, je navdušila tudi sama lokacija univerze, saj se lahko z italijansko kulturo srečaš le pol ure stran.
Laboratorij za raziskavo materialov (LRM) Univerze v Novi Gorici, kjer opravljam raziskave v okviru svojega doktorskega študija, se nahaja pod obronki Trnovske planote, v Ajdovščini – mestu v Vipavski dolini. Menim, da je največja prednost študija na naši univerzi ta, da te že od prvega trenutka dalje obravnavajo kot strokovnjaka in sodelavca. V laboratoriju vlada odprto in prijetno vzdušje, v katerem sem z veseljem živela, delala, študirala in obenem spoznavala druge kulture. Tu raziskujem topološke izolacijske materiale v razsutem stanju s prevodno površino – eksotične tehnološke materiale za uporabo v prihodnosti. S pomočjo opreme v našem laboratoriju sem izvedla tako pripravo kot karakterizacijo materialov. Profesorji so me naučili samostojnega dela in samostojne uporabe raziskovalne opreme; s pomočjo njihove prijaznosti in nesebičnosti sem se naučila neposrednega komuniciranja, in se, ne glede na hierarhijo, kadar koli lahko obrnila nanje za nasvete in pomoč.
Neverjetna podpora moje mentorice in njeni dragoceni nasveti so mi dali samozaupanje, da sem se uspešno kosala s tukajšnjimi evropskimi standardi doktorskega študijskega programa, prav tako sem se v mednarodno usmerjenem laboratoriju naučila medsebojnega sodelovanja na področju študija in raziskovalnega dela.
V sklopu svojega raziskovalnega dela sem elektronske značilnosti topoloških izolacijskih materialov preučevala na Sinhrotronu Elettra v Italiji, ki je le uro oddaljen od tu, in to je zame predstavljalo še dodatno prednost.
Poleg ukvarjanja z raziskovanjem sem imela tudi priložnost izvajanja pedagoških dejavnosti, pri čemer sem pridobila veliko izkušenj na področju poučevanja študentov iz različnih kulturnih okolij.
Menim, da je bila moja študijska izkušnja popolna in zelo sem zadovoljna s svojo odločitvijo, da doktorski študij opravim na tej univerzi.

Zipporah Rini Benher, študentka doktorskega študijskega programa Fizika na Fakulteti za podiplomski študij in mlada raziskovalka v Laboratoriu za raziskave materialov, Univerza v Novi Gorici