Športniki na Fakulteti za znanosti o okolju

Kaj je na Fakulteti za znanosti o okolju navdušilo Urbana Česnika, študenta prvostopenjskega programa Okolje ter obenem odličnega športnika, vrhunskega odbojkarja?

Z Urbanom Česnikom, študentom tretjega letnika in članom prve ekipe uspešnega Odbojkarskega kluba Salonit Anhovo iz Kanala, smo se pogovarjali o študiju na naši fakulteti ter o usklajevanju njegovih študijskih in športnih obveznosti.

Urban, kako to, da ste se odločili za študij še v času trajanja vaše športne kariere glede na dejstvo, da ste vrhunski športnik in da vaše športno udejstvovanje od vas zahteva ogromno energije in zavzetosti?
“Zavedam se, da je izobrazba pomembna, zato bi se za študij odločil v vsakem primeru. Tako bom pridobil poklic, kar mi bo po zaključku športne kariere gotovo pripomoglo k ustrezni zaposlitvi. Moje zaposlitvene možnosti bodo veliko večje, kot če bi službo iskal kot gimnazijski maturant.”

Zakaj ste se odločili za študij prav na naši univerzi, na Fakulteti za znanosti o okolju?
“Zelo me zanima naravoslovje, študijski program Okolje se mi je zdel nadvse zanimiv. Področja, ki jih ta študij pokriva, so aktualna, v njih je prihodnost. Ob vpisu pa je bil zame izredno pomemben še en ključni dejavnik, to je lokacija univerze. Kot športnik sem namreč vezan na vsakodnevne treninge v domačem okolju, zato je bližina študija velika prednost. Lokacija Univerze v Novi Gorici športnikom severne Primorske ponuja odlično možnost za študij v lokalnem okolju in s tem možnost, da se istočasno ukvarjajo tudi z vrhunskim športom.”

Kako vam uspe uskladiti vse študijske ter športne obveznosti? Na kakšen način vam v tem okviru pomaga naša univerza?
“Dokaj naporno je, saj imam treninge petkrat na teden, med vikendi pa se z ekipo udeležujemo tekem. Študiju se tako posvečam pred in po treningih, včasih tudi do poznih nočnih ur. Vendar moram poudariti, da mi fakulteta stoji ob strani – celotna univerza je pravzaprav športnikom prijazna, saj se športniki tako s profesorji kot z vodstvom fakultet brez težav dogovorimo za določene prilagoditve študija, ki jih status vrhunskega športnika omogoča. Všeč mi je individualen pristop pedagoškega osebja, njihova dostopnost in pripravljenost nudenja dodatne pomoči. Pogosto mi na primer kateri od profesorjev individualno razloži snov, ki je v okviru kontaktnih ur nisem mogel poslušati, ker sem bil zaradi športnih obveznosti odsoten. Po drugi strani pa imam srečo, da me pri študiju podpira tudi moj odbojkarski klub. Tako športni direktor kot trener se namreč zavedata, da je pridobitev izobrazbe tudi za športnike zelo pomembna, zato razumeta mojo odsotnost na treningih v primerih, ko se moram udeleževati terenskih vaj in ostalih obveznih študijskih vsebin. Na splošno lahko rečem, da sem z izbiro fakultete zelo zadovoljen, študij mi je všeč in mi, kot rečeno, omogoča tudi usklajevanje z mojo športno kariero.

Kakšne so vaše ambicije na športnem in poklicnem področju?
Želim si, da bi s klubom uspeli ubraniti lansko lovoriko pokalnih prvakov Slovenije oziroma da bi se na državnem prvenstvu prebili v finale ali vsaj do tretjega mesta. S sedanjim klubom imam sklenjeno dvoletno pogodbo, po izteku le-te pa bom videl, kam me bo pot zanesla. Morda bom dobil priložnost igranja v tujini, morda pa bom še naprej član kakšnega slovenskega kluba. Vsekakor bom s športno potjo nadaljeval, dokler bo le mogoče. Po zaključku kariere bi si želel delati na svojem poklicnem področju. Sem prejemnik štipendije mojega odbojkarskega kluba, čigar glavni pokrovitelj je podjetje Salonit Anhovo, d. d., zato upam, da bom morebiti dobil zaposlitev prav v tem podjetju.

Urbanu tudi v prihodnje želimo veliko uspehov tako na študijskem in poklicnem kot tudi na športnem področju.

Avtorica intervjuja: Veronika Piccinini, januar 2015

Dragi športniki in športnice, vabimo vas k vpisu v študijske programe Univerze v Novi Gorici. Individualen pristop, razumevanje ter upoštevanje potreb športnikov oziroma športnic so naša odlika, ki bo pripomogla k uspešnem usklajevanju vaše študijske in športne poti.

imagea.jpeg

Urban Česnik, Foto: Borut Jurca

image7a.jpeg

Urban Česnik, Foto: Borut Jurca

65070446_salonit.jpeg

Osvojitev Pokala Slovenije, januar 2014 (Urban Česnik-zgornja vrsta, četrti z leve), Foto: Borut Jurca