Vesolje skozi ženske oči – od prvih astronomk, do prve Nobelove nagrade za astronomko

Datum objave: 20. 11. 2023
Dogodki
sreda
29
november
Ura:
19.00
Lokacija:
Xcenter, Delpinova ulica 20, Nova Gorica

Znanost na cesti in Univerza v Novi Gorici vabita na pogovor z naslovom Vesolje skozi ženske oči – od prvih astronomk, do prve Nobelove nagrade za astronomko, ki bo potekal v sredo, 29. novembra 2023, ob 19. uri v Xcentru v Novi Gorici.

Foto: Nino Denkovski

Tokratna gostja bo prof. dr. Andreja Gomboc (Center za astrofiziko in kozmologijo Univerze v Novi Gorici), pogovor bo vodila Renata Dacinger.

Bi znali našteti pet astronomk?

Če ne, se nam pridružite na predavanju v okviru Znanosti na cesti. S prof. dr. Andrejo Gomboc iz Univerze v Novi Gorici se bomo sprehodili skozi zgodovino astronomije in osvetlili nekaj pomembnih odkritij astronomk ter njihovih zanimivih življenskih zgodb.

Prof. dr. Andreja Gomboc je redna profesorica za astronomijo na Fakulteti za naravoslovje in raziskovalka v Centru za astrofiziko in kozmologijo na Univerzi v Novi Gorici. Proučuje plimska raztrganja zvezd v bližini črnih lukenj, izbruhe sevanja gama in dogodke gravitacijskih valov. Je članica več mednarodnih kolaboracij (Vera Rubin Observatory LSST, ENGRAVE, Gaia, THESEUS), vodja projektov Evropske vesoljske agencije, članica Sveta Evropskega astronomskega društva, organizatorka prvega simpozija Mednarodne astronomske zveze v Sloveniji in razstave Od Zemlje do vesolja v Tivoliju, urednica spletnega Portala v vesolje in sodelavka zavoda Cosmolab. Od leta 2018 piše redne kolumne za časopis Delo. V letih 2018-2022 je bila predsednica Komisije za enake možnosti na področju znanosti.