Predavanje v okviru Znanstvenega večera

Datum objave: 4. 4. 2022
Dogodki
četrtek
14
april
Ura:
19.00
Lokacija:
Univerza v Novi Gorici, dvorec Lanthieri, Glavni trg 8, Vipava

Univerza v Novi Gorici vabi na predavanje, ki ga bo imela prof. dr. Maja Čemažar (Onkološki inštitut Ljubljana), z naslovom "Gensko zdravljenje raka z uporabo elektroporacije".

Predavanje v okviru cikla »Znanstveni večeri« bo potekalo v četrtek, 14. aprila 2022, ob 19. uri v dvorcu Lanthieri v Vipavi.

Sledil bo pogovor s predavateljico, ki ga bo moderirala doc. dr. Martina Bergant Marušič.

Poleg standardnih načinov zdravljenja raka, se v zadnjem času vedno bolj uveljavljajo tudi novejši načini zdravljenje, kot so biološka zdravila, imunske terapije in tudi gensko zdravljenje. V predavanju bo predstavljena genska terapija raka z uporabo elektroporacije kot sistema za vnos genskega materiala v različna tkiva (genski elektroprenos). Raziskovalna skupina Oddelka za eksperimentalno onkologijo Onkološkega inštituta Ljubljana je bila prva, ki je začela razvijati to področje v Sloveniji in raziskave vključujejo od optimizacije terapije na tumorjih, koži in mišicah z uporabo poročevalskih genov, do razvoja različnih genskih terapij, ki bodisi ciljajo tumorsko žilje ali pa so usmerjene v spodbujanje imunskega odziva proti raku. Raziskave genske terapije s citokinom interlevkinom-12 so pripeljale tudi do začetka izvajanja klinične študije faze I na bolnikih z bazalno celičnim rakom. V predavanju bo predstavljena pot razvoja genske terapije od predkliničnih raziskav do kliničnih študij.

Predavanje bo potekalo v slovenskem jeziku.

Spletni prenos: YouTube kanal Univerze v Novi Gorici

Če želite prejemati obvestila o znanstvenih večerih, se lahko prijavite na: e-poštni seznam.