Vabilo na javno predavanje Prva fotografija črne luknje

Datum objave: 19. 9. 2022
Dogodki
četrtek
13
oktober
Ura:
10.30
Lokacija:
Univerzitetno središče Ajdovščina, Vipavska cesta 11c, Ajdovščina

Univerza v Novi Gorici vabi na javno predavanje, ki ga bo imel častni doktor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Heino Falcke (Radboud University Nijmegen), z naslovom Prva fotografija črne luknje.

© EHT Collaboration

Predavanje bo potekalo v četrtek, 13. oktobra 2022, ob 10.30 uri v Univerzitetnem središču Ajdovščina, Vipavska cesta 11c, Ajdovščina.

Povzetek predavanja:
Črne luknje so ena najbolj bizarnih in hkrati tudi najbolj temeljnih napovedi Einsteinove splošne teorije relativnosti. So ekstremne koncentracije snovi, ki ustvarjajo tako močno gravitacijsko polje, da jim niti svetloba ne more uiti. Notranjost črne luknje je skrita pred našimi opazovanji z dogodkovnim obzorjem, navidezno enosmerno membrano, skozi katero lahko snov, svetloba in informacije vstopajo v črno luknjo, a je ne morejo nikoli več zapustiti. Vendar pa ta izguba informacij nasprotuje nekaterim osnovnim načelom kvantne fizike. Ali tako dogodkovno obzorje resnično obstaja? Kako vpliva na okoliško svetlobo in snov? Kakšna je v resnici videti črna luknja? Jo sploh lahko vidimo? Aprila 2019 smo objavili prvo fotografijo črne luknje in njene temne sence v središču radijske galaksije M87, ki smo jo posneli z globalnim eksperimentom Event Horizon Telescope (EHT). Podrobne simulacije s superračunalniki natančno poustvarijo ta opazovanja. Opazovanja skupaj s simulacijami močno podpirajo razlago, da gledamo v brezno dogodkovnega obzorja supermasivne črne luknje. Maja 2022 smo pri projektu EHT objavili prvo fotografijo črne luknje v središču naše Galaksije, ki potrjuje izsledke fotografije iz leta 2019.
V predavanju bom podal pregled najnovejših izsledkov projekta Event Horizon Telescope in njegovega pomena za znanost, pregled načrtov razširitve mreže teleskopov v prihodnje in pregled najpomembnejših tehničnih dosežkov projekta.

O predavatelju:
Heino Falcke je profesor za astrofiziko delcev in radijsko astronomijo na univerzi Radboud University na Nizozemskem. Je član znanstvenega sveta pri projektu Event Horizon Telescope in prejemnik nagrade Spinoza, najprestižnejše nagrade za znanost na Nizozemskem. Je avtor knjige »Light in the Darkness«, izdane v nemščini leta 2020, ki je do danes prevedena v več kot 13 jezikov.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Spletni prenos: YouTube kanal Univerze v Novi Gorici

© Boris Breuer