Predavanje v okviru Znanstvenega večera

Datum objave: 13. 2. 2023
Dogodki
četrtek
23
februar
Ura:
18.00
Lokacija:
Univerza v Novi Gorici, dvorec Lanthieri, Glavni trg 8, Vipava

Univerza v Novi Gorici vabi na predavanje, ki ga bo imel doc. dr. Dejan Georgiev, dr.med. (Nevrološka klinika Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana), z naslovom Parkinsonova bolezen – etiologija, diagnoza in zdravljenje.

Predavanje v okviru cikla »Znanstveni večeri« bo potekalo v četrtek, 23. februarja 2023, ob 18. uri v dvorcu Lanthieri v Vipavi.

Sledil bo pogovor s predavateljem, ki ga bo moderirala doc. dr. Martina Bergant Marušič.

Parkinsonova bolezen je kronična, nevrodegenerativna in progresivna bolezen. Kaže se z vpočasnitvijo, rigidnostjo in tremorjem ter motenimi posturalnimi refleksi. Čeprav so motorični simptomi v ospredju klinične slike bolezni, je bolezn izredno pestra in se kaže tudi z nemotorilnimi simptomi, kot so na primer motnje spanja in razpoloženjske motnje. V predavanju se bomo dotaknili zgodovine Parkinsove bolezni, govorili o klinični prezentaciji Parkinsonove bolezni in o njenem zdravljenu.

O predavatelju: doc. dr. Dejan Georgiev, dr.med. je docent iz področja nevrologije na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Trenutno je zaposlen kot višji zdravnik specialist na Nevrološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Hkrati je vodja Službe za nevrorehabilitacijo na Nevrološki kliniki. Doc. Georgiev se je na Nevrološki kiniki zaposlil kot mladi raziskovlaec leta 2008, leta 2010 je začel specializacijo iz nevrologe. Med letoma 2013 in 2015 se je izobraževal na Univesity College London, National Hospital of Neurology and Neurosurgery; Queen Square, London kjer je delal kot klinični raziskovalec. Leta 2014 je doktoriral na Univezi v Ljubljani. Od Leta 2010 ozko razsikovalno sodeluje z Laboratorijem za umetno Inteligenco Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani kjer je od leta 2018 tudi delno zaposlen. Leta 2018 je, po končani specializacije iz nevrologije, postal specialist nevrolog. Od leta 2021 je vodja tima za globoko možgansko stimulacijo na Nevrološki kliniki v Ljubljani. Trenutno se znanstveno in raziskovalno ukvarja z mehanizmi bradikinezije, respiratornimi motnjami pri pacientih s Parkinsonove bolezni, motnjami očesnih gibov, raziskovanjem progresije Parkinsonove bolezni, učinkom vadbe namiznega tenisa na hojo in posturalne reflekse pri pacientih s Parkinsonov boleznijo ter z raziskovanjem kliničnih, slikovnih in elektrofizioloških mehanizmov globoke možganske stimulacije.