Poletna šola astronomije GoChile

Datum objave: 13. 4. 2023
Dogodki
nedelja
13
avgust
Ura:
08.00
Do:
19. avgust, 20.00
Lokacija:
Turistična kmetija Lešnik pri Slovenj Gradcu

Poletna šola astronomije za dijakinje in dijake bo potekala na turistični kmetiji Lešnik blizu Slovenj Gradca od 13. do 19. avgusta 2023. Prijave zbiramo do 15. maja.

Poletna šola astronomije GoChile

Za prijavo izpolni prijavnico.

Udeleženci in udeleženke šole boste glavne projekte izvedli s teleskopom GoChile. V manjših skupinah (2 - 4 dijaki_nje na skupino) boste ob mentorski pomoči načrtovali, izvedli in predstavili manjši raziskovalni projekt. Svoje praktične sposobnosti boste brusili tudi s teleskopi, ki jih bomo postavili v okolici kmetije. V popoldanskih predavanjih pa boste razširili tudi svoje teoretično znanje o temah kot so zvezde, kozmologija, črne luknje, temna snov in kozmični delci.

Število sodelujočih je omejeno na največ 16. Če bo prijav več, bomo izbor naredili na podlagi teksta o motivaciji (del prijavnega obrazca). Sodelujoče bomo o rezultatih izbora obvestili najkasneje en teden po prijavnem roku.

Poletno šolo organizira Fakulteta za naravoslovje Univerze v Novi Gorici, v soorganizaciji s Fakulteto za tehnologijo polimerov iz Slovenj Gradca in Fakulteto za varstvo okolja iz Velenja. Financirana je v okviru projekta "Promocija študija s STE(A)M področij za poklice prihodnosti", ki ga financira Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Pri organizaciji in izvedbi sodeluje tudi Zavod Cosmolab.

Dijake in dijakinje bodo skozi projekte vodili : dr. Jure Japelj, dr. Andreja Gomboc, dr. Tanja Petrushevska, Mateusz Bronikowski in dr. Barbara Rovšek.

Nekaj utrinkov o lanski poletni šoli GoChile smo zbrali tukaj.

Za dodatne informacije nam pišite na gochile@ung.si

Druženje ob teleskopih. Foto: Andrej Guštin