Študij Digitalne umetnosti in prakse Univerze v Novi Gorici sedaj brez šolnine

Datum objave: 15. 2. 2022
Novice

10. februarja 2022 je Vlada Republike Slovenije Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici dodelila koncesijo za izvajanje dodiplomskega študijskega programa Digitalne umetnosti in prakse.

Snemanje diplomskega filma. Foto: Arhiv AU
Snemanje diplomskega filma. Foto: Arhiv AU

»Naše študentke in študenti - bodoče umetnice in umetniki - bodo lahko sedaj brez šolnine študirali na programu, ki je že doslej, navkljub plačilu, pritegoval znatno število slušateljskega kadra. Veseli nas tudi, da z omenjenim študijskim programom ponujamo študij, ki je komplementaren ostalim na voljo v Sloveniji, ter da podeljena koncesija prepoznava bogatenje študijskih področij, ki so s tem na voljo,« je povedal rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Boštjan Golob in dodal: »Iskreno upamo, da bo koncesija dolgotrajna ter da bomo imeli priložnost s trajnim ponujanjem študija s tega področja družbi ponuditi kader, ki jo bo bogatil.«

Akademija umetnosti se osredotoča na razvoj avtorskih osebnosti, ki ustvarjajo v različnih umetnostnih poljih in medijih – film, animacija, fotografija, novi mediji in sodobne umetniške prakse. Za interdisciplinarno in intermedijsko naravnanost izrazito praktičnega študija v kakovostnem akademskem okolju skrbi bogat nabor strokovnih sodelavcev in gostujočih mentorjev. Študentje so ob raznolikih možnostih mobilnosti vključeni v projekte in sodelovanja tako z lokalno skupnostjo kot s širšim mednarodnim okoljem.

»Kot rečeno, program Digitalne umetnosti in prakse ni nekaj novega kar bi odpirali šele sedaj, ko je dobil koncesijo. Program smo prvič razpisali v študijskem letu 2009/10. Navkljub šolninam je bilo za študij vsa leta veliko interesa in tako se lahko do danes pohvalimo z več kot 60 diplomanti. Dokaz, da je delo Akademije kvalitetno in študij zanimiv za nove generacije, so poleg mnenja o dobri študijski izkušnji generacij študentov, prav gotovo uspehi študentov in predvsem kasneje diplomantov s svojimi deli v domačem in mednarodnem prostoru. In zato smo ponosni na to, da si ne moremo več zamisliti filmskega festivala v Sloveniji ali izbora za predstavitev slovenskega filma in animiranega filma v svetu, brez del naših študentov in diplomantov,« je dejal prof. Boštjan Potokar, dekan Akademije umetnosti.

V sklopu dodiplomskega študijskega programa Digitalne umetnosti in prakse ter magistrskega Medijske umetnosti in prakse, študentje krožijo v okoljih in nosilnih modulih animacije, fotografije, (video) filma, novih medijev, scenografskih prostorov in sodobnih umetniških praks.

V študijskem letu 2022/23 je na dodiplomskem študijskem programu Digitalne umetnosti in prakse na voljo do 20 mest, na magistrskem študijskem programu Medijske umetnosti in prakse pa do 15 mest.

Prvi prijavni rok za državljanke in državljane držav članic EU in Slovence in Slovenke brez slovenskega državljanstva za vpis v dodiplomske študijske programe je od 15. februarja do 18. marca 2022, za vpis v magistrske in doktorske študijske programe pa od 15. februarja do 30. marca 2022.

Andreja Leban, Stiki z javnostmi