Minister Zdravko Počivalšek izrazil podporo Centru zelenih tehnologij

Datum objave: 18. 2. 2022
Novice

16. februarja 2022 je novogoriško mestno občino obiskal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Srečanja se je udeležil tudi prof. dr. Matjaž Valant, prorektor za trajnostni razvoj in tehnologije Univerze v Novi Gorici.

Foto: Mestna občina Nova Gorica
Foto: Mestna občina Nova Gorica

Prof. dr. Matjaž Valant je skupaj z županom dr. Klemnom Miklavičem ministru predstavil Center zelenih tehnologij, ki nastaja v tesnem sodelovanju lokalnih skupnosti, domačih podjetij in Univerze v Novi Gorici, ki je tudi nosilka projekta. Gre za center, kjer bi se dogajale inovacije na področju industrije na osnovi zelenih tehnologij. “Na našem območju želimo ustvariti slovensko stičišče za vse aktivnosto, ki so povezane z razvojem zelenih tegnologij,” je poudaril prof. dr. Valant.

Kot je povedal župan dr. Miklavič je potrebno zagotoviti infrastrukturo, laboratorije in prostore, kjer bi se takšne dejavnosti lahko odvijale. “To so dejavnosti, ki bi podpirale zlasti mala in srednja podjetja pri razvoju tehnologij za izdelke, ki bi bili konkurenčni na svetovni ravni. V zelene tehnologije bo v naslednjem obdobju veliko vlagala tudi Evropska unija, zato je potrebno pripraviti plane, da bomo lahko takšna sredstva uporabljali tudi pri nas,” je izpostavil.

Minister Zdravko Počivalšek je projekt Centra zelenih tehnologij prepoznal kot regijski projekt in kot projekt, ki ga velja podpreti tako v smislu ideje kot tudi s konkretnimi mehanizmi za finančno podporo njegovemu uresničevanju.

Andreja Leban, Public Relations