Odprtje razstave »G. J. Mendel in mukotrpna zgodba o genih«

Datum objave: 11. 5. 2022
Novice

Včeraj je v prostorih Univerze v Novi Gorici v dvorcu Lanthieri v Vipavi, v okviru praznovanja 200. obletnice rojstva utemeljitelja genetike G. J. Mendla, potekalo odprtje razstave »G. J. Mendel in mukotrpna zgodba o genih«.

Od leve proti desni: predsednica Češko-slovenskega društva Alena Šamonilová, rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Boštjan Golob in veleposlanik Češke republike v Ljubljani Nj. Eks. Juraj Chmiel.
Od leve proti desni: predsednica Češko-slovenskega društva Alena Šamonilová, rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Boštjan Golob in veleposlanik Češke republike v Ljubljani Nj. Eks. Juraj Chmiel.

Razstava je v obliki stripa ilustratorke Lucie Seifertove posvečena 200 letnici rojstva utemeljitelja genetike Gregora Johanna Mendla. Predstavlja njegovo življenje od rojstva, študijskih let na Češkem in Dunaju, vstopa v samostan, do učiteljske prakse. Osrednja pozornost je namenjena njegovi raziskovalni dejavnosti, predvsem poskusom pri križanju graha in posledičnemu odkritju, kako se prenašajo dedne lastnosti s staršev na potomce.
Predstavljeno je Mendlovo (ne)uspešno predavanje o rezultatih raziskave. Razstava se ukvarja tudi z njegovimi nasledniki: Hugom de Vriesom, Carlom Erichom Corrensom in Erichom von Tschermakom, ki so leta 1900 neodvisno drug od drugega potrdili njegova odkritja in zaključke. Spominja se tudi odnosa nacizma in komunizma do genetike. Povzema, kako pridobljeno znanje genetike uporabljamo na različnih področjih, med njimi v kmetijstvu, kriminalistiki, medicini in arheologiji.

Gregor Johann Mendel, pionir genetike in znanstvenik priznan v svetovnem merilu, je bil rojen v vasi Hynčice, na ozemlju današnje Češke republike. S svojimi odkritji in delom je zaznamoval določeno zgodovinsko obdobje in dal opazen prispevek k splošnemu dobremu človeštva, ki odmeva tudi v današnjem času.

Razstavo so odprli rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Boštjan Golob, predsednica Češko-slovenskega društva Alena Šamonilová in veleposlanik Češke republike v Ljubljani Nj. Eks. Juraj Chmiel, ki je tudi častni pokrovitelj razstave.

Gostovanje razstave je omogočila Mendlova univerza v Brnu.

Ogled razstave bo mogoč do 31. maja 2022 (od ponedeljka do petka med 9.00 in 17.00 uro).

Andreja Leban, Stiki z javnostmi