Izjemen uspeh magistrantke Akademije umetnosti Urške Djukić

Datum objave: 12. 12. 2022
Novice

Animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić je v kategoriji kratkih filmov prejel evropsko filmsko nagrado (EFA).

Urška Djukić (levo) in Emilie Pigeard (desno). Foto: EFA/Sebastian Gabsch
Urška Djukić (levo) in Emilie Pigeard (desno). Foto: EFA/Sebastian Gabsch

"Ta nagrada je darilo za vse ženske, katerih glas je bil skozi zgodovino neslišan, zavračan in izkrivljen. Če povzamem besede igralke Vicky Krieps, je sedaj čas, da ženske pozdravimo vse rane iz preteklosti, se jasno izrazimo, smo slišane in upoštevane v družbi. Le tako bomo lahko skupaj z moškimi gradile boljšo prihodnost za vse nas," je ob prejemu povedala Urška Djukić.

Za nagrado je bilo skupno nominiranih pet kratkih filmov, ki so bili izbrani med 29 kandidati.

Babičino seksualno življenje nas popelje na kratek izlet v zgodovino intimnosti podeželske babice, ki povzema odnos, v katerem so bile ženske v prvi polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož. Navdih za film je avtorica črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj, rit in kače niso za igrače. Scenarij za film sta napisali režiserka, ki je film tudi zmontirala, in Maria Bohr. Korežiserka in animatorka je Émilie Pigeard, glasove so posodili Doroteja Nadrah, Jure Henigman, Mara Vilar, Božena Zabret in Bojana Ciglič, skladatelj glasbe je Tomaž Grom.

Iskrene čestitke!

Vir: Slovenski filmski center, javna agencija RS