Rado Likon - prejemnik nagrade Milke in Metoda Badjure 2023

Datum objave: 31. 8. 2023
Novice

Dolgoletni sodelavec Akademije umetnosti Rado Likon prejme letošnje nacionalno priznanje za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti nagrado Milke in Metoda Badjure.

Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

»Direktor fotografije Rado Likon, prvi slovenski diplomant prestižne praške filmske akademije FAMU, je s svojim neizmernim talentom in predanostjo zaznamoval slovensko kinematografijo in televizijski svet. Podelitev nagrade Milke in Metoda Badjure je priznanje za njegov prispevek k slovenskemu filmu in filmski dediščini,« je v uetmeljitvi nagrade zapisala strokovna komisija v sestavi Špela Čadež, Andrej Košak, Lija Pogačnik, Sonja Prosenc in Milena Zupančič.

»Njegova discipliniranost in ustvarjalnost sta ključna pri zapletenih posnetkih, ki segajo od igre svetlobe in sence do dinamičnih posnetkov, pri katerih kamera prečka snemalno os in ujame igralce z različnih zornih kotov. Likon je mojster ustvarjanja umetniških posnetkov, ki zajemajo pokrajine, običaje ter obraze slovenskih ljudi. Njegova filmska fotografija je vedno sovpadala s pripovedjo, ne glede na temo ali tehniko snemanja, njegov vpliv pa se je razširil tako na kinematografsko kot televizijsko občinstvo.«

Nagrada bo podeljena 3. oktobra 2023 na slovesnosti ob odprtju festivala v Glavni dvorani Avditorija Portorož.

Iskrene čestitke!

-> Utemeljitev nagrade

Vir: Festival slovenskega filma