Diplomantka Fakultete za humanistiko dobitnica 34. kresnika

Datum objave: 2. 7. 2024
Novice

Kresnika za najboljši roman leta je prejela Anja Mugerli za roman Pričakovanja, v katerem tematizira neplodnost in umetno oploditev.

Foto: Črt Piksi/Delo
Foto: Črt Piksi/Delo

Podelitev nagrade medijske hiše Delo je potekala na kresni večer na Rožniku nad Ljubljano.

Kot je žirija zapisala v obrazložitvi »roman Anje Mugerli Pričakovanja na literarno dovršen in reflektiran način odpira tabuje, kot so neplodnost in dileme ob postopkih umetne oploditve. Neposredno spregovori o nadzoru nad razmnoževalno vlogo ženske, ki je kljub emancipaciji v sodobni družbi še vedno zreducirana na maternico, in podvomi o idealizaciji materinstva, ki ga okolica spodbuja za vsako ceno in vzbuja občutek krivde, kadar ženska ni pripravljena za to žrtvovati lastnega zdravja ali načina življenja.«

Po prejemu nagrade je za Slovensko tiskovno agencijo povedala, da je izjemno vesela, v prvi vrsti zato, ker je ves čas, ko je pisala, čutila, da je zanjo to res pomemben roman ter obenem roman, ki lahko bralcu veliko da. Ukvarja se namreč s temo, ki v družbi sicer je prisotna, a morda ne tako zelo vidna, sama pa je želela, da bi se tudi skozi ta roman odprl prostor za pogovor o teh stvareh.

Anja Mugerli je leta 2010 diplomirala iz slovenistike na Fakulteti za humanistiko Univerze v Novi Gorici.

Iskrene čestitke!