Vadym Tkachuk

Sem Vadym Tkachuk, doktorski student fizike na Fakulteti za podiplomski študij Univerze v Novi Gorici in mladi raziskovalec v Laboratoriju za fiziko organskih snovi. Magistriral sem na univerzi Taras Shevchenko National University of Kyiv v Ukraijini, na Fakulteti za fiziko. Po zaključku magistrskega študija me je prijateljica Nadiia Pastukhova, ki je takrat opravljala doktorski študij na Univerzi v Novi Gorici, povabila, naj se tudi jaz vpišem na doktorski študij tukaj. Oba sva magistrirala na področju fizike na isti univerzi, le da je Nadiia študij zaključila nekaj let pred mano. Tako sem pravzaprav pristal tukaj in tega nikakor ne obžalujem.

Tukaj sem torej že kar nekaj let in v tem času sem pridobil veliko izkušenj in znanja o raziskovanju in laboratorijskem delu. Odkrival sem nove tehnike kot so slikanje z rastersko mikroskopijo, lasersko litografijo in pripravo dvodimenzionalnih materialov. Začel sem s zgolj koščkem grafita in lepilnega traku in poskušal ustvariti grafen, zdaj pa imam dovolj izkušenj z izdelavo kompleksnih Van der Waalsovih heterostruktur iz grafena in nekaterih organskih polprevodnikov, kar osebno pojmujem kot velik preskok v lastnih veščinah. Toda to ni le moja zasluga, moj mentor in vodja laboratorija, prof. dr. Gvido Bratina in prof. dr. Egon Pavlica, sta igrala veliko vlogo pri tem, kot tudi moji sodelavci in prijatelji.

Pred začetkom epidemije Covid-19 smo se redno družili na piknikih in rojstnodnevnih zabavah, na univerzi vlada prijetna atmosfera in med seboj si vsi pomagamo. Pomembno je tudi to, da se laboratorij nahaja v Ajdovščini, v prelepem mestu v Vipavski dolini. V dvajsetih minutah hoje si v gozdu, v štiridesetih pa v hribovju. Narava je tukaj prekrasna, kot tudi povsod drugod v Sloveniji.

Menim, da ti študij in delo tukaj ponujata odlično priložnost, da se začneš ukvarjati z znanostjo, da nadgradiš svoje veščine, spoznaš nove prijatelje in uživaš v prelepi naravi.

Vadym Tkachuk, Ukrajina, doktorski študent Fizike III. stopnje in mladi raziskovalec, Fakulteta za podiplomski študij in Laboratorij za fiziko organskih snovi, Univerza v Novi Gorici