Izkušnje študenta športnika Univerze v Novi Gorici: Bogdan Petrović

Odbojkar in študent 1. letnika Gospodarskega inženiringa 1. stopnje

“Pozdravljeni, sem Bogdan Petrović in prihajam iz Srbije, iz Beograda. Imam 19 let in sem študent prvega letnika Gospodarskega inženiringa na Poslovno-tehniški fakulteti Univerze v Novi Gorici. S prihodnjimi študenti, pa tudi tisitmi, ki že študirate tukaj, bi rad delil svoje izkušnje s študijem na naši univerzi.
V Vipavo, kjer se nahaja naša fakulteta, sem prispel lani septembra in ves čas bivam v študentskem domu, kar je res lepa izkušnja. V domu lahko namreč spoznavaš nove prijatelje s celega sveta. Če stanuješ v domu in potrebuješ pomoč v zvezi z učnimi gradivi, ti vedno kdo priskoči na pomoč. Pravzaprav v domu nikoli nisi sam in nikoli ni dolgčas, vedno se nekaj dogaja. Kar se tiče fakultete, je s študijem do zdaj vse šlo po načrtih. Takoj po prihodu sem sem se hitro znašel in vsem priporočam, naj sledijo navodilom in priporočilom prosesorjev, asistentov in fakultete in znašli se boste. Če boste dali vse od sebe, vztrajali in se seveda tudi učili, ne boste imeli nikakršnih težav. Prav tako vam je v pomoč Študentska pisarna UNG, gospe v njej vam bodo z veseljem pomagale. Morda tudi že veste, da sta Poslovno-tehniška fakulteta in celotna univerza selo visoko uvrščeni v evropskih sistemih za rangiranje univerz in to je še en razlog, zakaj študirati tu in pridobiti diplomo te priznane fakultete. Jaz sem sem za študij tu določil tudi zato, da bi tu lahko nadaljeval svojo športno pot v odbojki. Odbojko sem v Srbiji pred tem igral že skoraj sedem let in želel sem kariero nadaljevati tu.

Kako sem našel klub, kjer trenutno igram, in kako sem se znađel tu, je pravzaprav druga zgodba, ampak kar želim povedati je to, da če se organizirate, lahko združite svoj študij in šport. To ahko potrdim na podlagi lastnih izkušenj, saj treniram v klubu OK Salonit Anhovo v Kanalu in na vsak trening potujem 55 km v eno smer. V Novi Gorici, Vipavi in okoliških krajih je sicer kar nekaj nogometnih, košarkarskih in rokomentih klubov, prav tako je zaradi naravnih danosti regije tukaj zelo priljubljeno tudi pohodništvo. Vsem študentom, ki želijo športno pot nadaljevati tukaj, svetujem, da zaprosijo za dodelitev statusa študenta športnika, kot sem storil tudi sam. Pri tem je dovolj, da sledite napotkom univerze v zvezi s pripravo vloge za dodelitev tega statusa, prav tako vam fakulteta nudi pomoč pri pripravi te vloge. Status študenta športnika vam pomaga usklajevati študij s športnimi obveznostmi in profesorji so zelo razumevajoči, če kot športnik ne moreš na določeno predavanje – to preprostoo lahko nadoknadiš kasneje, prav tako si po potrebi upravičen do prilagojenih izpitnih rokov, o čemer se je le potrebno vnaprej dogovoriti s profesorji ali fakulteto.
Upam, da sem vam uspel podati vpogled v to, kako je študirati in živeti v tem delu Slovenije, in odgovoriti na vprašanja prihodnjih študentov športnikov. Celotna Slovenija je prekrasna in veliko krajev je, ki jih je v prostem času vredno obiskati.

Preverite vpisne roke, pripravite potrebne dokumente za vpis in upam, da se kmalu srečamo!
Lep pozdrav iz Vipave!”

Bogdan Petrović, študent Gospodarskega inženiringa 1. stopnje, Poslovno-tehniška fakulteta Univerze v Novi Gorici
junij 2020

bogdan_savez.jpeg

Bogdan Petrović, študent športnik
Foto: Beogradska asocijacija za školski sport