Podeljeni nagradi v spomin Jožka Markiča

Datum objave: 5. 11. 2021
Novice

Dekan Akademije umetnosti prof. Boštjan Potokar je 3. novembra 2021 v imenu Fundacije Univerze v Novi Gorici študentkama Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici podelil nagradi Jožka Markiča.

Podjetje A-media, d. o. o., je že drugo leto zapored v spomin na svojega soustanovitelja Jožka Markiča, ki je s svojim delom močno prispeval k avdiovizualni kulturi na Goriškem, Fundaciji Univerze v Novi Gorici doniralo finančna sredstva, namenjena izbranima študentoma prve in druge stopnje Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici.

O podeljeni nagradi za študijsko leto 2020/2021

Študijska komisija Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici je skupaj s predstavnikom podjetja A-media, d. o. o., med študenti iskala tiste, ki so poleg kakovostnega študijskega in ustvarjalnega dela tako kot Jožko Markič pokazali tudi občutek »za človeka in skupnost«.

Za študijsko leto 2020/2021 je Fundacija Univerze v Novi Gorici tako podelila dve nagradi:

  • eno v višini 500 evrov študentki programa 1. stopnje,
  • eno v višini 750 evrov študentki programa 2. stopnje.

O prejemnicah nagrade za študijsko leto 2020/2021

Fundacija Univerze v Novi Gorici je nagradi za študijsko leto 2020/21 podelila naslednjima študentkama:

Utemeljitev: Ana Prebil je pravkar končala tretji letnik študija animacije in vstopa v absolventski staž. Že s svojim prvim študijskim filmom Kadilka se je uvrstila na več filmskih festivalov in bila tudi sicer uspešna pri študiju.
Ana Prebil je vsa tri leta študija delovala povezovalno. Z nekaj kolegi z akademije so že zgodaj ustanovili neformalni ustvarjalni kolektiv Jarka. Ana je spodbujala tudi močno vez med akademijo in študenti, kmalu postala še uradna predstavnica študentov v senatu univerze in bila pri svojih prizadevanjih zelo konstruktivna. Bila je vezni člen svoje generacije. Zdaj je čas, da vstopi v mednarodni prostor, in prav to se ji z uspešno uvrstitvijo na nekatere mednarodne manifestacije za mlade ustvarjalce obeta v absolventskem letu. Izbrana je bila na festivalsko univerzo Ars Electronica, kjer se je v družbi sto mladih z vsega sveta tri tedne spraševala, »kako spremeniti svet«. Kmalu prične naslednjo mednarodno aktivnost, tokrat s področja filma. Vključena je v mednarodno filmsko delavnico, ki se bo dogajala v Franciji, Nemčiji in Sloveniji.

Utemeljitev: Ivana Kalc se je na študij pri nas vpisala, ko je že razsajala pandemija in smo kmalu prešli na delo na daljavo. Je samostojna ustvarjalka na področju kulture, kot performerka in kot kuratorka deluje na področju sodobnega plesa. Z vpisom v program Medijske umetnosti in prakse se je odločila raziskovati širše polje sodobnih umetniških praks.
Ivana se je takoj polno vključila v program in se, čeprav na daljavo, dobro razgledala po ponudbi obveznih in izbirnih vsebin Akademije umetnosti. V svojem prvem študijskem letu je tako ustvarila kar nekaj del, ki so bila izbrana za predstavitev v javnosti, prisotna so bila prav na vseh naših večjih predstavitvah, naj bo to skupinska razstava v Xcentru v Novi Gorici, na Postaji Topolove, na festivalu Kino Otok, v našem virtualnem vrtu na Ars Electronici v Linzu, na Velikem digitalnem platnu na Speculum Artium v Trbovljah ali na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.
Čeprav se z novimi kolegi skoraj ni mogla družiti v živo, se je med skupinskim delom na daljavo uspešno povezovala ter z različnimi posamezniki in skupinami delovala medgeneracijsko pozitivno. Dvigovala je raven skupnih debat, razmisleka in ustvarjanja.

Iskrene čestitke!

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si

Ana Prebil.
Ivana Kalc.