Intervju s Slavico Schuster, profesionalno rokometašico in študentko Fakultete za podiplomski študij UNG

Že na majskem slovesnem sprejemu članske ekipe rokometašic ŽRK Mlinotest Ajdovščina v prostorih UNG v dvorcu Lanthieri sem imela priložnost spoznati odlično rokometašico tega kluba, Slavico Schuster. Nadvse simpatična in zgovorna Slavica, študentka doktorskega študijskega programa Znanosti o okolju Fakultete za podiplomski študij, je spregovorila o usklajevanju svoje športne kariere in študija.

Slavica, glede na to, da ste sicer s Hrvaške, sem seveda radovedna, kako ste pravzaprav »zašli« na naše konce in za nadaljevanje svoje športne poti in študija izbrali Vipavsko dolino in našo univerzo.

Pred prihodom v Slovenijo sem igrala v enem izmed hrvaških rokometnih klubov, nato pa mi je hrvaška kolegica, rokometašica, svetovala, naj postanem članica ŽRK Mlinotest Ajdovščina, saj je sama bila z igranjem za slovenski klub zelo zadovoljna. V ajdovskem klubu so me zelo lepo sprejeli in že od sezone 2012/13 torej igram v slovenskem klubu in tu tudi živim. Čeprav sem na reški univerzi uspešno zaključila integrirani 5-letni dodiplomski in podiplomski študijski program Razredni pouk in pridobila naziv magistrice razrednega pouka, sem s študijem želela nadaljevati. Ker UNG dolgoročno sodeluje z našim rokometnim klubom, sem se na nekem dogodku o možnostih vpisa na tretjestopenjski študij pogovarjala z gdč. Andrejo Leban, predstavnico za stike z javnostjo na UNG. Andreja me je pravzaprav navdušila za študij, vso potrebno dokumentacijo za vpis pa sem uredila s pomočjo Študentske pisarne UNG. Glede smeri študija pa je bilo jasno, kaj bom izbrala – zelo me zanimata področji okoljevarstva in ekologije, zato sem izbrala program Znanosti o okolju, ukvarjam se s področjem upravljanja z odpadki.

Kako vam ob urniku, ki vključuje ogromno treningov, ostalih športnih aktivnosti in odsotnosti zaradi tekem uspe najti dovolj časa še za študij?

Moram priznati, da je sicer težko in večkrat sem si mislila »Joj, Slavica, le kaj ti je tega treba?«, še posebej takrat, ko se moram učiti pozno zvečer ali ponoči. Ampak študij me veseli, prav tako me podpira moj rokometni klub, prilagoditve izvedbe študija, ki jih UNG nudi športnikom in športnicam, mi bodo v pomoč tudi v prihodnje, saj bomo rokometašice ŽRK Mlinotest Ajdovščina naslednjo to sezono, ki se je pravkar začela, zaradi doseženega trejega mesta v prvi državni ženski rokometni ligi na koncu lanske sezone igrale na evropskem tekmovanju Challenge Cup. Časa bo torej še manj, zato bom skušala določene študijske obveznosti opraviti čim prej, še pred vrhuncem prihajajoče sezone.

Kaj vam je v okviru študija najbolj všeč in kaj vam je morda najtežje?

Zelo mi je bil všeč predmet Komuniciranje v znanosti, prof. dr. Samo Stanič je res odličen predavatelj in v okviru predmeta smo pridobili ogromno koristnega znanja. Glede zahtevnih stvari pa … študenti pogosto izpostavijo jezik poučevanja, ki je na doktorski stopnji v mojem primeru angleščina, vendar mi angleščina na srečo gre kar dobro. Seveda se med študijem občasno srečam s kakšno težavo, vendar probleme sproti tudi rešimo.

Nam morda lahko zaupate, kakšne so vaše ambicije za prihodnost glede športa in vaših poklicnih želja?

Glede športa – ta sezona bo res pomembna zaradi nastopanja na evropskem Challenge Cup-u in upam, da se bo izteklo po naših pričakovanjih in željah, tako na evropski ravni kot na domačem prvenstvu. Do kdaj bom igrala rokomet, niti sama ne vem, saj bom težko končala z nečim, kar je mi je vseskozi predstavljalo prioriteto v mojem življenju (rokomet). Kar se tiče privatnega življenja pa upam, da uspešno končam doktorski študij. Vidim se kot profesorica okoljskih predmetov na fakulteti. To so res moje sanje in upam da se mi uresničijo.

Kaj bi kot uspešna rokometašica sporočila drugim športnicam in športnikom, ki razmišljajo o študiju še v času svoje športne kariere?

Univerza v Novi Gorici omogoča športnikom prilagojen način študija glede na njihove obveznosti, ljudje na univerzi so zelo prijazni in do nas športnikov zelo razumevajoči. Zato vabim vse športnike, ki si kljub ukvarjanju s športom želijo študirati, da se vpišejo na Univerzo v Novi Gorici.

Slavici želimo veliko rokometnih in študijskih uspehov tudi v prihodnje. Študente UNG in ostale pa vabimo, da z ogledom rokometnih tekem v živo ali prek spleta podprete našo študentko Slavico in njen klub ŽRK Mlinotest Ajdovščina.

Veronika Piccinini, september 2015

Povezave:
Ponudba študija za športnike na UNG
Koraki, kako do statusa študenta športnika na UNG
Doktorski študijski program »Znanosti o okolju«
Vodnik za mednarodne študente in osebje UNG
ŽRK Mlinotest Ajdovščina

slaviinter.jpeg

Slavica Schuster (zgoraj desno, v rdečem dresu) med tekmo 1. A državne rokometne lige za ženske proti ŽRK Ž.U.R.D. Koper,
3. 10. 2015
Foto: Primož Brecelj

slaviportert.jpeg

Fotografiranje ob predstavitvi članske ekipe ŽRK Mlinotest Ajdovščina 2015/16.
Foto: arhiv Slavice Schuster