Predavanje v okviru cikla Znanstveni večeri

Datum objave: 9. 12. 2010
Dogodki

Univerza v Novi Gorici vabi na predavanje, ki ga bo imel dr. sci. Zvezdan Pirtošek, dr. med. (profesor nevrologije, Medicinska in Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, predstojnik Kliničnega oddelka za bolezni živčevja, UKC Ljubljana) z naslovom "MOŽGANI-MED SCILO ČUDEŽA IN KARIBDO MEHANICIZMA". Predavanje bo v četrtek, 16. decembra 2010 ob 19. uri na dvorcu Zemono pri Vipavi.

Sledil bo razgovor s predavateljem, ki ga bo moderiral dr. Mladen Franko, redni profesor za področje kemije na Univerzi v Novi Gorici. Predavanje bo potekalo v slovenskem jeziku.

V predavanju bo govora o možganih, organu, ki je po učinku svojega delovanja čudežen, po svojem dizajnu pa osupljivo neroden in neeleganten. Kdaj in zakaj se potreba po centralnem živčevju v evoluciji sploh pojavi? Kako je struktura možganov oblikovala svet plazilca, sesalca in primata? Kako bo struktura možganov določala svet jutrišnjega in pojutrišnjega človeka? Kako lahko znanje o delovanju možganov osvetli filozofske in teološke dileme (Ali imamo svobodno voljo?), umetniško ustvarjanje (Mozart, Ravel)? Kaj sledi, ko se možganska celica odloči umreti – bo to ledeni objem parkinsonizma, razpad uma pri demenci ali pa zgolj neizbežnost staranja in smrti?

Mala raziskovalna vinjeta Kliničnega oddelka za bolezni živčevja: ločiti čisto misel od spočetja giba.

Priponke

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si