Na Univerzi v Novi Gorici poteka živahna raziskovalna dejavnost v naših laboratorijih in centrih.

Znanstveni večeri

Vabimo vas

izr. prof. dr. Andreja Gomboc
20. 5. 2015Zadnji trenutki v življenju zvezdizr. prof. dr. Andreja Gomboc
prof. dr. Lawrence Banks
23. 4. 2015Humani virusi papiloma: od infekcije do nastanka rakaprof. dr. Lawrence Banks
dr. Tine Tomažič
19. 3. 2015Zakaj je elektroletenje pomembnodr. Tine Tomažič

Dosežki

22. september 2015
Objava v ugledni znanstveni reviji Nature Communications
Sodelavci Laboratorija za kvantno optiko Univerze v Novi Gorici, pod vodstvom prof. dr. Giovannija De Ninna, so 20. avgusta, skupaj s sodelavci s Sinhrotrona v Trstu, objavili članek v ugledni znanstveni reviji Nature Communications.
16. februar 2015
Pri založbi Springer izšla znanstvena monografija sodelavke Univerze v Novi Gorici doc. dr. Irina Cristea
Pri založbi Springer je v knjižni seriji Studies in Fuzziness and Soft Computing, katalogizirani v Scopusu, v začetku leta 2015 izšla znanstvena monografija z naslovom Fuzzy Algebraic Hyperstructures - An Introduction (Mehke algebraične hiperstrukture - Uvod), ki sta jo napisala prof. dr. Bijan Davvaz in doc. dr. Irina Cristea.
29. september 2014
Pri svetovno znani založbi Oxford University Press izšla nova knjiga doc. dr. Tanje Pipan
V mesecu juniju je pri svetovno znani založbi Oxford University Press izšla znanstvena monografija sodelavke Fakultete za znanosti o okolju Univerze v Novi Gorici in Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU iz Postojne doc. dr. Tanje Pipan “Shallow Subterranean Habitats: Ecology, Evolution, and Conservation” (“Plitvi podzemeljski habitati: ekologija, evolucija in varovanje”).
17. julij 2014
Objava znanstvenega članka sodelavke Univerze v Novi Gorici v znanstveni reviji “Account of Chemical Research”
Znanstvena sodelavka Laboratorija za raziskave materialov Univerze v Novi Gorici, doc. dr. Layla Martin-Samos Colomer, je v znanstveni reviji Account of Chemical Research (IF=20.8) v sodelovanju z L. Zoppi in K.K. Baldridge iz Univerze v Zürichu objavila znanstveni članek z naslovom Razmerja med strukturo in lastnostmi zakrivljenih aromatskih materialov iz prvih principov (ang. Structure−Property Relationships of Curved Aromatic Materials from First Principles).
11. november 2013
Jezikoslovci z Raziskovalnega centra za humanistiko Univerze v Novi Gorici v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences: dvojina lajša zgodnje usvajanje številk
Jezikoslovca z Univerze v Novi Gorici, Franc Marušič in Rok Žaucer, sta v visoko vplivni znanstveni reviji Proceedings of the National Academy of Sciences pravkar objavila rezultate raziskave, v kateri sta skupaj s kolegi s Kalifornijske univerze v San Diegu, Massachusettskega tehnološkega inštituta, Univerzitetnega kolidža v Londonu ter Univerze kralja Sauda raziskovala, kako na otroško učenje številk vplivajo slovnične značilnosti jezika, s katerim otroci odraščajo.
2. julij 2012
Znanstvena objava v reviji Nature utrjuje pomembno vlogo Univerze v Novi Gorici na področju organske elektronike
Znanstvenika iz Laboratorija za fiziko organskih snovi Univerze v Novi Gorici dr. Egon Pavlica in prof. dr. Gvido Bratina sta 24. junija letos s sodelavci z Univerze v Strasbourgu, Francija, Humboltove univerze v Berlinu, Nemčija in Univerze Stanford, ZDA, objavila članek v ugledni znanstveni reviji Nature Chemistry.
6. junij 2012
Z določitvijo prve "slovenske" sekvence genoma tudi do boljše kakovosti vin
Kvasovka Dekkera bruxellensis igra pomembno vlogo v pridelavi vina, saj ima lahko bodisi pozitiven ali negativen vpliv na aromo. Raziskovalci Univerze v Novi Gorici so s sodelavci kartirali genom te kvasovke, kar lahko v prihodnosti vinarjem odpre možnosti lažjega kontroliranja razvoja arome pri vinu.
26. julij 2011
Objava znanstvenega članka sodelavca Univerze v Novi Gorici v znanstveni reviji »Cancer Cell«
Strokovni sodelavec Laboratorija za raziskave v okolju Univerze v Novi Gorici, prof. dr. Ario de Marco, je v znanstveni reviji »Rakava celica« (ang. Cancer Cell) skupaj s sodelavci objavil znanstveni članek o razumevanju procesa tumorogeneze.
11. maj 2011
Profesor molekularne genetike na Univerzi v Novi Gorici in na Univerzi v Lundu o vinskih kvasovkah, ki nam razkrivajo prazgodovinski mikrobni svet
Profesor molekularne genetike na Univerzi v Novi Gorici in na Univerzi v Lundu (Švedska), prof. dr. Jure Piškur, je nedavno v ugledni znanstveni reviji Nature Communications skupaj s svojimi sodelavci iz skupine za molekularno genetiko kvasovk Univerze v Lundu in sodelavci iz Milana, objavil znanstveni prispevek o vinskih kvasovkah in njihovi evoluciji.
19. april 2011
Sodelavka Univerze v Novi Gorici o novih ugotovitvah na področju nevroznanosti
Direktorica podiplomskega študijskega programa Molekularna genetika in biotehnologija na Fakulteti za podiplomski študij in sodelavka Laboratorija za raziskave v okolju Univerze v Novi Gorici doc. dr. Elsa Fabbretti sodeluje pri raziskovalnem projektu, katerega glavni cilj je razumevanje procesa, ki sproži molekularne mehanizme bolečine v trigeminalnih senzoričnih nevronih pri migrenskih bolnikih, zakaj ti nevroni postanejo hiperaktivni in kako bi lahko nadzorovali oziroma zaustavili njihovo signalizacijo pri kroničnih bolečinah.
17. maj 2010
Objava prispevka sodelavca Univerze v Novi Gorici v »Enciklopediji analizne kemije«
Sodelavec Univerze v Novi Gorici, prof. dr. Mladen Franko, je v znanstveni »Enciklopediji analizne kemije« (ang. Encyclopedia of Analytical Chemistry) skupaj s soavtorjem prof. dr. Chieu D. Tranon z Univerze Marquette (Milwaukee, WI, ZDA) pri svetovno znani založbi Wiley objavil poglavje z naslovom Spektroskopija termičnih leč (ang. Thermal Lens Spectroscopy).
4. marec 2010
Sodelavec Univerze v Novi Gorici o usodi ekotoksičnega šestvalenčnega kroma v okolju
Sodelavec Univerze v Novi Gorici, prof. dr. Iztok Arčon, je v znanstveni reviji Environmental Pollution skupaj s sodelavci iz Raziskovalnega centra za sisteme prst-rastline pri Kmetijskem raziskovalnem svetu v Gorici, Italija (L. Leita, A. Margon, A. Pastrello, D. Mosetti) in iz Univerze v Vidmu (M. Contin), objavil raziskavo o usodi ekotoksičnega šestvalenčnega kroma v okolju.
12. november 2008
Otvoritev južnega observatorija mednarodne kolaboracije Pierre Auger
V petek, 14. novembra 2008 bodo znanstveniki mednarodne kolaboracije Pierre Auger, ki proučuje kozmične žarke ekstremnih energij, priredili slovesno otvoritev južnega observatorija mednarodne kolaboracije P. Auger, ki je bil dokončan spomladi 2008.
21. marec 2008
Nov uspeh raziskovalcev Univerze v Novi Gorici – po članku v reviji Science še članek v reviji Nature
Fiziki iz Laboratorija za astrofiziko osnovnih delcev Univerze v Novi Gorici, Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, Instituta Jožef Stefan in Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru, ki sodelujejo v mednarodni skupini Belle, so v najuglednejši naravoslovni reviji Nature s sodelavci objavili članek, ki razkriva razlike med snovjo in anti-snovjo (Belle Collaboration, Nature, 452, 332-335 (20 March 2008) | doi:10.1038/nature06827).
11. januar 2008
Znanstvena dognanja observatorija Pierre Auger v letu 2007 med najodmevnejšimi na svetu
Med medijsko najodmevnejšimi znanstvenimi dognanji leta 2007 so rezultati mednarodne kolaboracije Pierre Auger, ki kažejo na korelacijo med aktivnimi galaktičnimi jedri in kozmičnimi žarki najvišjih energij, ki zadevajo zgornje plasti zemeljske atmosfere. Mednarodna znanstvena kolaboracija Pierre Auger združuje več kot 400 znanstvenikov, inženirjev in tehnikov iz sedemnajstih držav sveta.