Nagrada "Primorski um" podeljena sodelavcu Univerze v Novi Gorici

Datum objave: 12. 3. 2014
Novice

V torek, 11. marca 2014 so v Novi Gorici na zaključni prireditvi akcije "Gospodarstvenik Primorske za leto 2013", pod okriljem primorskih medijskih hiš Radio Koper in Primorske novice ter v sodelovanju z Univerzo v Novi Gorici in Univerzo na Primorskem, podelili nagrado "Primorski um".

Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

Nagrado je prejel vodja Laboratorija za raziskave materialov na Univeriz v Novi Gorici prof. dr. Matjaž Valant za uspešno uvajanje vrhunskega znanja v prakso.

Prof. dr. Matjaž Valant je po izobrazbi anorganski kemik, ki se že več kot 20 let ukvarja z raziskavami materialov. V letu 2009 je prof. Valant na Univerzi v Novi Gorici ustanovil Laboratorij za raziskave materialov. V njem skupaj s svojo ekipo 15-ih raziskovalcev opravlja raziskave s področja funkcionalnih materialov, to so materiali za elektroniko, fotokatalizatorji, funkcionalne prevleke … K raziskavam pristopa tako, da poskuša s stališča elektronske, kristalne in makroskopske strukture materialov analizirati in dokazovati soodvisnosti med njihovimi kemijskimi in fizikalnimi lastnostmi. Njegovo delo sega od konceptualnih in teoretičnih do aplikativnih in industrijskih raziskav, kar dokazujejo številni patenti. Še posebej v zadnjem času, po ustanovitvi mikroskopističnega centra na Univerzi v Novi Gorici, je bolj izrazita njegova industrijska komponenta raziskav, saj vzpostavlja vedno več raziskovalno-razvojnih povezav z regionalno industrijo.

Andreja Leban, Stiki z javnostmi

Foto: Leo Caharija