Profesor Univerze v Novi Gorici novi predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti

Datum objave: 12. 5. 2014
Novice

Za novega predsednika Slovenske akademije znanosti in umetnosti so nedavno izvolili akad. prof. dr. Tadeja Bajda, sodelavca Univerze v Novi Gorici.

Akad. prof. dr. Tadej Bajd
Akad. prof. dr. Tadej Bajd

Akad. prof. dr. Tadej Bajd je član Senata Univerze v Novi Gorici ter profesor na Poslovno-tehniški fakulteti. Med originalne rezultate in dosežke raziskav akad. prof. dr. Bajda sodijo: sistem za računalniško merjenje biomehanskih parametrov hoje, sistem za ocenjevanje spastičnosti, sinteza minimalnih vzorcev hoje z uporabo funkcionalne električne stimulacije pri osebah s popolno in nepopolno okvaro hrbtenjače, modeliranje stabilnosti štiritočkovne hoje in zavestno upravljanje sistemov funkcionalne električne stimulacije.

Poleg novega predsednika je bil za podpredsednika Slovenske akademije znanosti in umetnosti izvoljen akad. prof. dr. Andrej Kranjc, dolgoletni direktor podiplomskega študijskega programa Krasoslovje na Univerzi v Novi Gorici ter prejemnik priznanja Zaslužni profesor - Professor Emeritus. Akad. prof. dr. Kranjc je član Senata Univerze v Novi Gorici ter še vedno aktivno sodeluje kot profesor na Fakulteti za podiplomski študij. Raziskovalno delo akad. prof. dr. Kranjca se osredotoča na fizično speleologijo in krasoslovjem, v zadnjem času pa se vedno bolj posveča ekološkim vprašanjem krasa in varstvu kraškega okolja, posebej naravnega spomenika Škocjanskih jam, ter zgodovini krasoslovja, speleologije in raziskav našega krasa.

Novemu predsedniku ter podpredsedniku Slovenske akademije znanosti in umetnosti iskreno čestitamo!

Andreja Leban, Stiki z javnostmi

Akad. prof. dr. Andrej Kranjc