Otvoritev svetovalno-promocijskega centra “VEČJEZIČNOST VELJA”

Datum objave: 19. 11. 2014
Novice

Univerza v Novi Gorici sporoča, da bomo v okviru Centra za kognitivne znanosti jezika odprli center “VEČJEZIČNOST VELJA”, slovensko podružnico informacijsko-promocijskega centra “Bilingualism Matters”, ki so ga leta 2008 ustanovili na Univerzi v Edinburgu.

Otvoritev svetovalno-promocijskega centra “VEČJEZIČNOST VELJA”

Tako matični edinburški center kot bodoča slovenska podružnica sta namenjena družinam, učiteljem in vsem, ki jih zanima večjezičnost. Pri svojem delu se centra opirata na rezultate trenutnih znanstvenih raziskav ter ponujata svetovanje in organizirata javne dogodke, da bi širila informacije o večjezičnosti in spodbujala ozaveščenost o prednostih, ki jih večjezičnost prinaša.

Center “Večjezičnost velja” bomo odprli v okviru evropskega znanstveno-raziskovalnega projekta AThEME (Advancing the European Multilingual Experience), v katerem UNG sodeluje kot partner. Projekt se ukvarja z raziskovanjem kognitivnih in jezikovnih vidikov dvo- in večjezičnosti ter skuša tako nuditi pomoč pri oceni evropske politike na področjih, kot sta izobraževanje in zdravstvo. Hkrati si projekt za cilj postavlja tudi seznanjanje ljudi s prednostmi dvo- in večjezičnosti.

Center “Večjezičnost velja” bomo otvorili v torek, 25. novembra 2014 ob 16.30 v avli stavbe Univerze v Novi Gorici v Rožni Dolini (Vipavska 13, Nova Gorica). Dogodka se bodo udeležili: prof. dr. Antonella Sorace, ustanoviteljica in direktorica centra v Edinburgu, Sandra Sodini, direktorica Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje, prorektor za izobraževanje UNG, prof. dr. Mladen Franko ter člani akademske skupnosti.

Uradnemu odprtju bo sledil kratek glasbeni nastop, ki ga bodo pripravili učenci Glasbene šole Nova Gorica.

V sredo, 26. novembra 2014 ob 18.00 bo v Kulturnem domu v Gorici (via Brass 20, Gorica, Italija) sledilo predavanje prof. dr. Antonelle Sorace. Predavanje bo imelo naslov “Dvojezičnost: naložba za družino in družbo”. V predavanju bo prof. dr. Antonella Sorace govorila o težavah in prednostih dvojezičnosti, pri čemer se bo naslonila na ugotovitve nedavnih eksperimentalnih raziskav. Hkrati se bo osredotočila na temo manjšinskih jezikov in njihovega pomena za dvojezičnost. Predavanje bo v italijanščini, zagotovljeno bo simultano prevajanje v slovenščino.

Vse zainteresirane vljudno vabimo na oba dogodka.

Priponke

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si