Predstavitev knjige Pregledovalnica življenja

Datum objave: 11. 12. 2014
Novice

Včeraj je v dvorcu Lanthieri v Vipavi potekala predstavitev knjige Pregledovalnica življenja, Uvodniki Ivana Mermolje – Ičeta v časopisih Latnik in Prepih.

Predstavitev knjige Pregledovalnica življenja

Založba Univerze v Novi Gorici je v sklopu svoje izdajateljske dejavnosti izdala knjigo z izborom uvodnikov, ki jih je pesnik, pisatelj, novinar, kulturnik in direktor Lavričeve knjižnice Ajdovščina Ivan Mermolja – Iče skozi desetletje objavljal v lokalnih časopisih Latnik in Prepih. Izbor osvetljuje desetletje ajdovskega in vipavskega življenja, predvsem pa avtorjev pogled na življenje ljudi v zgornjevipavski dolini – odtod tudi naslov Pregledovalnica življenja. Izbor in spremno besedo je pripravila Ivana Slamič, knjigo je grafično opremila Aleksandra Atanasovski.

Udeležence sta uvodoma nagovorila rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Danilo Zavrtanik in Marija Bajc iz Lavričeve knjižnice Ajdovščina.

Uvodnike iz knjige, so na večeru posvečenemu Ivanu Mermolju – Ičetu, predstavili Ivana Slamič, Artur Lipovž in Peter Avber. Glasbeni del večera je obogatil MPZ Srečko Kosovel, katerega član je Mermolja bil.

Ivana Slamič je v spremni besedi knjige zapisala: “Zdelo se mi je, da je najpomembnejše sporočilo Mermoljevih uvodnikov v Latniku in Prepihu prav spoznanje, da ljudje lahko širimo svojo miselno obzorje in smo sposobni ukinjati lastne neumnosti.”

Lavričeva knjižnica je ob predstavitvi knjige pripravila razstavo časopisov Latnik in Prepih.

Izdajo knjige je podprla Občina Ajdovščina.

Andreja Leban, Stiki z javnostmi