Predavanje v okviru Znanstvenega večera

Datum objave: 11. 5. 2015
Dogodki

Univerza v Novi Gorici vabi na predavanje, ki ga bo imela izr. prof. dr. Andreja Gomboc (Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani), z naslovom "Zadnji trenutki v življenju zvezd". Predavanje bo v potekalo v sredo, 20. maja 2015 ob 19. uri v dvorcu Lanthieri v Vipavi.

Sledil bo razgovor s predavateljico, ki ga bo moderiral prof. dr. Samo Stanič, dekan Fakultete za aplikativno naravoslovje in vodja Centra za raziskave atmosfere.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Stara ljudstva so verjela, da je zvezdnato nebo nespremenljivo in večno. Danes vemo, da se zvezde rojevajo, razvijajo in umirajo. A medtem ko se nastajanje in razvoj zvezd dogajata na časovnih skalah veliko daljših od človeških, se zadnje življenske stopnje nekaterih zvezd odvrtijo zelo hitro. Moderni široko-kotni pregledi neba dnevno detektirajo nove, kratkotrajne astronomske izvore svetlobe, med katerimi so najmočnejši povezani s smrtjo zvezd: eksplozije supernov, izbruhi sevanja gama in plimska raztrganja zvezd v bližini masivnih črnih lukenj. Skupno jim je, da njihova silovita moč prihaja iz gravitacijske energije in da njihovo proučevanje povezuje različna raziskovalna področja od zvezdne evolucije in dinamike v galaksijah do splošne teorije relativnosti in visoko-energijske fizike.

Priponke

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si